Bakterie w jamie ustnej mogą sprzyjać nadciśnieniu po menopauzie

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Niektóre bakterie występujące w jamie ustnej mogą mieć związek z nadciśnieniem tętniczym u kobiet po menopauzie - informuje "Journal of the American Heart Association".

Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego nadciśnienie można rozpoznać, kiedy u pacjenta stwierdza się w dwóch pomiarach, wykonanych podczas co najmniej dwóch różnych wizyt wartości ciśnienia tętniczego równe lub wyższe niż 140 mm Hg (skurczowe)/90 mm Hg (rozkurczowe). Autorzy amerykańskiego badania przyjęli jako graniczne parametry skurczowe ciśnienie krwi wynoszące 130 mm Hg lub wyższe oraz rozkurczowe ciśnienie krwi 80 mm Hg lub wyższe.

Badacze z University at Buffalo - State University of New York przeanalizowali dane 1215 kobiet po menopauzie (średnia wieku 63 lata w momencie włączenia do badania w latach 1997-2001) uczestniczących w badaniu Buffalo Osteoporosis and Periodontal Disease Study w Buffalo w stanie Nowy Jork. Podczas rekrutacji do badania naukowcy rejestrowali ciśnienie krwi i zbierali płytkę nazębną spod linii dziąseł. Zwrócili również uwagę na stosowanie leków, problemy zdrowotne i styl życia, aby ocenić, czy istnieje związek między bakteriami w jamie ustnej a nadciśnieniem u starszych kobiet.

W momencie włączenia do badania około 35 proc. (429) uczestniczek miało normalne ciśnienie krwi: poniżej 120/80 mm Hg, bez stosowania leków na nadciśnienie. Prawie 24 proc. (306) uczestniczek miało podwyższone ciśnienie krwi: odczyty powyżej 120/80 mm Hg bez przyjmowania leków. Około 40 proc. (480) kobiet objętych badaniem zostało sklasyfikowanych jako osoby ze zdiagnozowanym nadciśnieniem przyjmujące leki.

W próbkach płytki nazębnej naukowcy zidentyfikowali 245 szczepów bakterii. U prawie jednej trzeciej kobiet, które nie miały nadciśnienia lub nie były leczone z jego powodu na początku badania, zdiagnozowano nadciśnienie w okresie obserwacji (średnio po 10 latach od rozpoczęcia obserwacji).

Jak się okazało, obecność 10 szczepów bakterii w jamie ustnej wiązała się z wyższym o 10-16 proc. ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, natomiast obecność pięciu szczepów miała związek z niższym o 9 do 18 proc. ryzykiem nadciśnienia. Wyniki te były spójne nawet po uwzględnieniu czynników demograficznych, klinicznych i związanych ze stylem życia (takich jak starszy wiek, leczony wysoki poziom cholesterolu, niezdrowa dieta i palenie), które również wpływają na rozwój nadciśnienia tętniczego.

Wprawdzie na podstawie badania obserwacyjnego nie da się dowieść związku przyczynowego, jednak zdaniem autorów uzyskane wyniki wskazują na możliwości poprawy profilaktyki nadciśnienia poprzez ukierunkowaną pielęgnację jamy ustnej.

Co prawda wyniki wcześniejszych prac wskazywały, że ciśnienie krwi jest zwykle wyższe u osób z istniejącą chorobą przyzębia w porównaniu z osobami bez niej, jednak nowe badanie jest - według naukowców z University at Buffalo - pierwszym, w którym prospektywnie zbadano związek między bakteriami w jamie ustnej a rozwojem nadciśnienia.

„Ponieważ choroby przyzębia i nadciśnienie są szczególnie rozpowszechnione u osób starszych, jeśli uda się ustalić związek między bakteriami jamy ustnej a ryzykiem nadciśnienia, może pojawić się szansa na wzmocnienie profilaktyki poprzez poprawioną, ukierunkowaną pielęgnację jamy ustnej” – powiedział dr Michael J. LaMonte jeden z autorów badania. Jego zdaniem odkrycie ma szczególne znaczenie dla kobiet po menopauzie, ponieważ występowanie nadciśnienia tętniczego jest wyższe wśród starszych kobiet niż starszych mężczyzn.

Ponad 70 proc. dorosłych Amerykanów w wieku 65 lat i starszych ma nadciśnienie tętnicze. Przewiduje się, że ta kategoria wiekowa, najszybciej rosnąca w Stanach Zjednoczonych, osiągnie 95 milionów do 2060 r., przy czym kobiety będą przewyższać mężczyzn liczebnie 2 do 1, według amerykańskiego spisu ludności z 2020 r. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera