Japoński Urząd Patentowy opublikował patent półmaski, zgłoszony przez naukowca z SGGW

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Japoński Urząd Patentowy opublikował patent wynalazku półmaski antywirusowej z mchów, zgłoszony przez prof. Hazema Kalajiego z Instytutu Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. O jego pracy poinformowała uczelnia.

Z informacji przekazanej przez SGGW wynika, że półmaska antywirusowa wielokrotnego użytku jest wykonana z mchów, które umieszczono w cienkiej warstwie przezroczystego materiału. Podczas noszenia maski przez człowieka odbywa się fotosynteza. Gdy użytkownik oddycha, mchy mają zapewnioną odpowiednią wilgotność i dwutlenek węgla. Mchy z kolei dostarczają człowiekowi tlen do oddychania.

Według naukowców półmaska powinna zatrzymać zarówno wirusy grypy, jak i koronawirusy. W ramach weryfikacji wynalazku przeprowadzono serię doświadczeń. Wykazały one, że warstwa mchów skutecznie poddała zniszczeniu kontaktowemu wirusy grypy. Taki sam mechanizm dotyczy całej maski, w której umieszczono mech lub jego składniki. Naukowcy sprawdzili, że maska skutecznie absorbuje wirusy powodujące infekcje górnych dróg oddechowych, takie jak koronawirus.

Jak podaje SGGW, maseczka adsorbuje wirusa na podstawie różnicy ładunku elektrycznego (wirusy mają ładunek ujemny, a mchy dodatni). Następnie kapsydy lub otoczki białek wirusowych zostają przerwane, a nieszkodliwe już wnętrze rozpada się. Zgodnie z dostępną literaturą naukową prawdopodobnie mechanizm inaktywacji wirusów polega na zniekształceniu kapsydu białkowego poprzez adsorpcję ujemnie naładowanych białek na dodatnio naładowanej powierzchni, co ostatecznie prowadzi do uwolnienia niezakaźnego RNA.

Patent opublikowany 18 listopada dotyczy półmasek antywirusowych wielokrotnego użytku, do stosowania przede wszystkim przeciwko wirusom grypy. Wirusy pochłaniają również wykonane z mchu elementy wentylacyjne do budynków i pojazdów. Współautorem wynalazku jest wirusolog Dr. Seiya Sato, prezes firmy Green’s Green Ltd. oraz pracownik Uniwersytetu Farmacji i Stosowanych Nauk Przyrodniczych w Niigata (Japonia).

Obecnie prof. H. Kalaji wraz ze wspólnikiem czekają na opublikowanie zgłoszonych kolejnych dwóch patentów. Dotyczą one ekstraktu z roślin jako składnika cukierków antywirusowych oraz roztworu przeciw koronawirusowi do płukania jamy ustnej.

Więcej na ten temat na stronie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (https://media.sggw.pl/aktualnosci/716065/polmaska-antywirusowa-z-mchow) (PAP)

kol/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Kielce/ Świętokrzyskie Centrum Onkologii wdrożyło nowe rozwiązania dla precyzyjnej radioterapii

  • Fot. Adobe Stock

    Szczecin/ Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego zrobili chipsy z mięsa karpia

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera