Według nowego badania, sukraloza - jeden ze sztucznych słodzików może nasilać chęć jedzenia u kobiet oraz u osób otyłych. Jej stosowanie może więc niektórym szkodzić, zamiast pomagać - wynika z artykuły, który pulikuje JAMA Network Open.
Nienaturalny posmak może nie być jedynym skutkiem wypicia bezkalorycznego napoju - przestrzegają naukowcy z Keck School of Medicine w University of South California.
Według nich obecna w niektórych tego typu napojach sukraloza może nasilać łaknienie u kobiet i osób z otyłością.
Jak twierdzą, przeprowadzili jedno z najobszerniejszych jak dotąd badań wpływu sztucznego słodzika na mózg i apetyt w różnych populacjach.
Przytaczają przy tym statystyki, według których np. w USA ponad 40 proc. dorosłych osób konsumuje sztucznie słodzone napoje, aby ograniczyć kalorie.
„Sztuczne słodziki otaczają kontrowersje, ponieważ wiele osób chce z ich pomocą obniżyć wagę” - przypomina dr Kathleen Page, autorka pracy opublikowanej na łamach „JAMA Network Open”.
„Podczas gdy niektóre badania wskazują, że takie słodziki mogą pomagać, według innych mogą przyczyniać się do wzrostu wagi, rozwoju cukrzycy typu 1 i innych zaburzeń metabolicznych. W naszym badaniu przyjrzeliśmy się różnym populacjom, aby sprawdzić niektóre przyczyny tych kontrowersji” - mówi ekspertka.
Jej zespół obserwował 74 ochotników, którzy w czasie trzech wizyt konsumowali po 300 ml napoju słodzonego cukrem, sukralozą lub wodę.
W czasie kolejnych 2 godzin naukowcy sprawdzali po pierwsze aktywność regionów mózgu odpowiedzialnych za apetyt i łaknienie w odpowiedzi na obrazy kalorycznego jedzenia takiego jak masło czy ciastka. Badali też poziom glukozy we krwi, stężenie insuliny oraz innych hormonów związanych z metabolizmem.
Mierzyli również ilość przekąsek zjedzonych później w bufecie.
W badaniu wzięła udział taka sama liczba kobiet i mężczyzn o normalnej wadze, z nadwagą i otyłych.
Skany mózgów ochotników odkryły ważne informacje.
Jak się okazało, słodzik wzmagał u kobiet i otyłych osób aktywność obszarów odpowiadających za apetyt i łaknienie. We krwi spadała natomiast ilość hormonów, które sygnalizują organizmowi, aby więcej nie jeść. Co więcej kobiety pijące napój ze słodzikiem częściej sięgały po przekąski.
„Nasze wyniki zaczynają tworzyć kontekst dla wcześniejszych sprzecznych rezultatów, jeśli chodzi o neurologiczne i behawioralne skutki działania sztucznych słodzików” - podkreśla dr Page.
„Dzięki badaniu różnych grup ludzi byliśmy w stanie pokazać, że kobiety oraz osoby otyłe mogą mieć większą wrażliwość na sztuczne słodziki. W tych grupach konsumpcja syntetycznie słodzonych napojów może oszukać mózg, który poczuje głód. To z kolei może doprowadzić do spożycia większej liczby kalorii” - przestrzega badaczka.
Więcej informacji na stronach:
https://keck.usc.edu/looking-to-lose-weight-diet-drinks-might-not-be-the-sweet-spot-according-to-new-usc-study/
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2784545?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=092821
Marek Matacz
mat/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.