Witamina D może chronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19

Nowa analiza wskazuje, że odpowiedni poziom witaminy D może zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 i zgonu. Naukowcy sugerują dbanie o odpowiedni poziom tej witaminy i jeśli potrzeba - suplementację.

Jak tłumaczą autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach „Scientific Reports” (https://www.nature.com/articles/s41598-021-97679-5), dotychczasowe badania wskazywały, iż niedobór witaminy D zwiększa podatność na wirusowe i bakteryjne infekcje dróg oddechowych.

Obserwacyjne badania sugerowały już także związek między niskim poziomem tej witaminy i COVID-19, ale w tym wypadku mogły działać także inne, związane ze stężeniem witaminy D czynniki, takie jak późny wiek, otyłość, czy inne choroby.

Aby poradzić sobie z tą niepewnością, naukowcy z Trinity College Dublin (Irlandia) i University of Edinburgh (W. Brytania) posłużyli się analizą genów, które wpływają na poziom witaminy D oraz pomiarami ilości światła UV, na którą wystawieni byli ochotnicy.

Kilka zespołów próbowało już opartego na genach podejścia, ale nie znalazło żadnej korelacji.

Według autorów nowej pracy - najprawdopodobniej dlatego, że nie wzięto pod uwagę nasłonecznienia, od którego silnie zależy poziom witaminy.

Nowe, dokładniejsze podejście przy udziale pół miliona mieszkających w Wielkiej Brytanii ochotników pokazało tymczasem, że z uwzględnieniem nasłonecznienia, związek z witaminą jest trzykrotnie silniejszy, niż bez udziału promieni UV.

Im więcej tych promieni w miejscy przebywania ochotników, tym mniejsze ryzyko hospitalizacji i zgonu.

Jednocześnie korelacja z genami okazała się relatywnie słaba.

Choć tego typu analiza nie pozwalała na jasne określenie przyczyn i skutków, to wyniki wskazują, że poziom witaminy D może znacząco wpływać na ryzyko powikłań przy infekcji SARS-CoV-2.

„Nasze badanie dostarcza kolejnych przesłanek ku temu, że witamina D może chronić przed ciężkim COVID-19. Odpowiednio zaprojektowane, randomizowane i kontrolowane badania z suplementacją witaminą D będą tutaj kluczowe. Do tego czasu, przy niskiej cenie i bezpieczeństwie suplementów z witaminą D, można z pewnością doradzić przyjmowanie odpowiednich suplementów i ochronę przed niedoborem witaminy D, szczególnie, że zbliża się zima” - mówi prof. Lina Zgada z Trinity College Dublin.

Substancja ta jest przy tym istotna z punktu widzenia wielu funkcji organizmu, m.in. pomaga utrzymać w dobrym stanie kości i mięśnie - zwracają uwagę naukowcy.

„Przy braku skutecznych terapii przeciw COVID-19, uważamy, że ważne jest, aby być otwartym na pojawiające się wyniki rygorystycznie prowadzonych badań nad witaminą D” - dodaje prof. Evropi Theodoratou z University of Edinburgh.(PAP)

Autor: Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Raport: nowe rekordy wskaźników zagrożenia dla zdrowia ludzi związane z klimatem

  • Fot. Adobe Stock

    WHO: Gruźlica najczęstszą przyczyną śmierci z powodu choroby zakaźnej

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera