Etanol z kukurydzy ogranicza emisję CO2

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Analiza amerykańskiej produkcji etanolu z kukurydzy w ciągu 15 lat pokazuje, że staje się on coraz bardziej ekologiczny - emisja dwutlenku węgla związana z jego użyciem wyraźnie spada. Powodów jest kilka.

Naukowcy z amerykańskiego Argonne National Laboratory przeanalizowali produkcję etanolu z kukurydzy w USA w latach 2005-2019. W tym okresie ilość wytwarzanego z kukurydzy etanolu wzrosła ponad czterokrotnie.

Analiza pokazała, że ilość dwutlenku węgla w przeliczeniu na daną objętość tego paliwa spadła w ciągu tego okresu aż o 23 proc.

Badacze posłużyli się tzw. analizą cyklu życiowego (LCA - ang. life cycle analysis) - standardową metodą oceny obciążenia paliw emisją dwutlenku węgla.

„Od późnych lat 90. badania LCA pokazywały korzyści w zakresie emisji gazów cieplarnianych wynikające ze stosowania kukurydzianego etanolu jako alternatywnego paliwa. To nowe badanie wskazuje na ciągły, utrzymujący się trend w zakresie związanej z nim emisji” - mówi Michael Wang, autor badania.

To m.in. wynik zmian w technologii.

„Ścieżka produkcji etanolu z kukurydzy - zarówno, jeśli chodzi o uprawy, jak i o biorafinerie - od 2005 roku przeszła ewolucję” - podkreśla Uisung Lee główny autor pracy opublikowanej w piśmie „Biofuels, Bioproducts & Biorefining”.

Na przykład o 15 proc. wzrosła ilość kukurydzy uzyskiwanej z akra ziemi, podczas gdy ilość stosowanych na tej samej powierzchni nawozów pozostała bez zmian.

Jednocześnie o 6,5 proc. wzrosła wydajność produkcji etanolu z danej ilości kukurydzy, a zużycie energii przez produkujące etanol fabryki spadło o 24 proc.

Wzrost produkcji kukurydzianego paliwa razem z redukcją obciążenia go emisją spowodował w latach 2005-2019 spadek emisji gazów cieplarnianych o 500 mln ton - podają badacze.

„Dla Stanów Zjednoczonych biopaliwa takie jak etanol z kukurydzy mogą odegrać krytyczną rolę w zmniejszeniu krajowego śladu węglowego” - twierdzi dr Wang.

Więcej informacji na stronach: https://www.anl.gov/article/corn-ethanol-reduces-carbon-footprint-greenhouse-gases

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bbb.2225 (PAP)

Autor: Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera