Naukowcy pomogą zmniejszyć straty pieczywa

Warszawa, 25.01.2020. Chleb żytni prezentowane podczas Festiwalu sztuki kulinarnej "Jedz i pij Warszawo", 25 bm. w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki. (doro) PAP/Kalbar
Warszawa, 25.01.2020. Chleb żytni prezentowane podczas Festiwalu sztuki kulinarnej "Jedz i pij Warszawo", 25 bm. w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki. (doro) PAP/Kalbar

Piekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z naukowcami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Aplikacja pozwoli tak zaplanować produkcję, aby całe pieczywo udało się sprzedać.

Jak informuje Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, w polskich piekarniach powstaje średnio do kilku ton odpadów piekarniczych w tygodniu. Odpadem jest pieczywo wyprodukowane w zbyt dużej ilości, którego nie udało się sprzedać. "To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale także niepotrzebne zużycie energii" - stwierdzają olsztyńscy naukowcy.

Małe i średnie piekarnie mogą dostosować asortyment produktów do potrzeb lokalnej społeczności. Aplikacja pozwoli na produkcję optymalną w czasie i energooszczędną, dzięki efektywnemu wykorzystaniu surowców i maszyn. To z kolei pozwoli piekarniom zmniejszyć ilość generowanych odpadów, zużycie energii oraz emisję dwutlenku węgla.

Piekarnie współpracujące w ramach projektu PrO4Bake przekażą dane z procesów produkcji naukowcom z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, który gromadzi takie informacje w województwie warmińsko-mazurskim.

We wszystkich krajach uczestniczących w projekcie - w Polsce, Danii, Szwecji, Hiszpanii, w Niemczech i we Włoszech - zostaną przeprowadzone badania konsumenckie. Analiza ta uwzględni wymagania i oczekiwania konsumentów związane m.in. z pogodą czy okresami świątecznymi, oraz akceptacją do zmian dostępności produktów w ciągu dnia. Dane zostaną przetworzone przez ekspertów z firmy Siemens, którzyy stworzą prototyp algorytmu dla aplikacji.

„Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii” – podsumowuje dr hab. Małgorzata Wronkowska, koordynator projektu w IRZiBŻ PAN.

Projekt PrO4Bake rozpoczął się w 2020 roku i będzie trwał dwa lata. Prace nad aplikacją są finansowane przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food. Działania projektowe koordynuje Uniwersytet w Hohenheim w Niemczech. PrO4Bake został nominowany do nagrody EIT Innovators Award 2020.

Przedstawiciele piekarni mogą zgłaszać się do dr hab. inż. Małgorzaty Wronkowskiej, e-mail: m.wronkowska@pan.olsztyn.pl oraz Ann Bednarskiej, e-mail: a.bednarska@pan.olsztyn.pl.

PAP - Nauka w Polsce

kol/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  •  18.12.2025. Wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego prof. Marek Gzik (3L), wiceminister obrony narodowej Cezary Tomczyk (4L), dyrektor NCBR prof. Jerzy Małachowski (2L) i dyrektor Wojskowego Instytutu Technicznego Uzbrojeniana płk dr inż. Paweł Sweklej (2P) na konferencji prasowej w siedzibie NCBR w Warszawie, 18 bm. Temat spotkania: Kolejne rozstrzygnięcia w programie PERUN – dodatkowe 260 mln zł na projekty z zakresu bezpieczeństwa i obronności państwa. (ad) PAP/Piotr Nowak

    Technologie dla obronności wsparte przez NCBR kwotą 260 mln zł

  • Warszawa, 12.12.2025. Wiceminister obrony narodowej Cezary Tomczyk (3L), dyrektor NCBR Jerzy Małachowski (P) i dyrektor Departamentu Innowacji MON gen. bryg. Marcin Górka (2P) podczas inauguracji programu akceleracyjnego "MilTech" w Warszawie, 12 bm. (aldg) PAP/Rafał Guz

    Rusza program „MilTech”, w ramach którego NCBR wesprze innowacje obronne w Polsce

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera