Warzywa kapustne, takie jak brokuł czy brukselka, hamują proces zwapnienia naczyń krwionośnych u starszych kobiet – wynika z badań przeprowadzonych w Australii i opublikowanych przez „British Journal of Nutrition”.
Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan i Uniwersytetu Australii Zachodniej porównywali dane dotyczące jadłospisu i zdrowia 684 seniorek. Analiza wykazała, że dieta bogata w warzywa kapustne ma związek z mniejszym poziomem zwapnienia aorty wskazującym na chorobę naczyń krwionośnych.
Prawdopodobieństwo rozległego zwapnienia aorty u kobiet, które spożywały ponad 45 gramów warzyw kapustnych każdego dnia, było o 46 proc. mniejsze niż w przypadku kobiet, które nie spożywały tych warzyw wcale lub spożywały je w małych ilościach.
„Nasze wcześniejsze badania wskazywały, że wysokie spożycie warzyw kapustnych ma związek z mniejszym ryzykiem wystąpienia zawału lub udaru. Ta analiza sugeruje potencjalną przyczynę. Warzywa te obfitują w witaminę K, która może hamować proces zwapnienia naczyń krwionośnych” – komentuje autorka pracy dr Lauren Blekkenhorst.(PAP)
koc/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.