Stworzone przez naukowców infografiki pokazują, co warto jeść i dlaczego. Żywieniowcy proponują słodycze na bazie zielonej herbaty, obrazowo wyjaśniają, komu szkodzi gluten, co takiego jest w brokule, że nosi on miano superżywności i jakie owoce zawierają probiotyki. Kampanię edukacyjną prowadzi Instytut PAN w Olsztynie wraz z Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie prowadzą kampanię w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Seria infografik poświęcona jest zagadnieniom zdrowego odżywania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami.
Serię unikalnych infografik na temat żywności można obejrzeć i pobrać ze strony.
W ramach propagowania dobrych nawyków żywieniowych naukowcy wyjaśniają, dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką. Wyliczają, jakie objawy sugerują, że powinniśmy zbadać się w kierunku chorób glutenozależnych lub alergii. Tłumaczą, jak przygotowywać posiłki bezglutenowe. Zdradzają, w czym tkwi sekret diety Japończyków i jakie cenne składniki mają w sobie lokalnie dostępne warzywa i owoce. Promują też zasadę niemarnowania żywności.
Wszelkie ciekawostki i informacje można wykorzystywać w dalszym promowaniu dobrych zwyczajów żywieniowych, np. w szkołach czy podczas pracy z młodzieżą w domu. Można też wykorzystać je w prywatnych rozmowach dotyczących zdrowego odżywiania.
Kampanię można śledzić na Facebooku na profilu Instytutu.
PAP - Nauka w Polsce
kol/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.