Picie mleka 1 proc., zamiast 2 proc. i tłustego, spowalnia starzenie się

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Picie mleka o niskiej zawartości tłuszczu, czyli od 0 do 1 proc., jest istotnie związane z wolniejszym starzeniem się - czytamy na łamach „Oxidative Medicine and Cellular Longevity”. Mleko o wyższej zawartości tłuszczu jest bowiem powiązane z nadmiernym skracaniem się telomerów.

Badanie, które doprowadziło do takich wniosków przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Brighama Younga (USA) na grupie 5834 dorosłych Amerykanów. Zespół pod kierunkiem dr. Larry’ego Tucker’a analizował związek pomiędzy długością telomerów a częstością spożycia mleka i zawartością tłuszczu mlecznego.

Telomery są końcowymi i niekodującymi odcinkami chromosomów, stanowiącymi zabezpieczenie przed uszkodzeniami podczas kopiowania nici DNA. Każdy podział komórki powoduje naturalne skracanie się telomerów. Są one więc ściśle skorelowane z wiekiem. Dlatego im starsi ludzie, tym krótsze są ich telomery.

Badacze porównywali uczestników w kilku aspektach: osoby pijące mleko codziennie w porównaniu do osób pijących je raz w tygodniu oraz osoby wybierające mleko pełnotłuste i 2 proc. w porównaniu do osób pijących mleko odtłuszczone i 1 proc.

Prawie połowa osób biorących udział w eksperymencie spożywała mleko codziennie, a 1/4 co najmniej raz na tydzień. Niemal 1/3 uczestników zgłosiła, że zawsze wybiera mleko pełnotłuste, a 30 proc. to, które zawiera 2 proc. tłuszczu. Jedynie 10 proc. badanych spożywało mleko 1 proc., a 17 proc. całkowicie odtłuszczone. Około 13 proc. w ogóle nie piło mleka krowiego.

Okazało się, że każdy 1 proc. wzrostu spożycia tłuszczu mlecznego (czyli picie mleka 2 proc. vs. 1 proc.) wiązał się ze skróceniem telomerów o 69 par zasad azotowych, co - zdaniem naukowców - przekłada się na ponad 4 dodatkowe lata w naszym wieku biologicznym. Po porównaniu ze sobą najbardziej skrajnych przypadków, czyli osób bardzo często pijących mleko pełnotłuste i a osób sięgających wyłącznie po mleko odtłuszczone, Tucker odkrył, że telomery tych pierwszych są aż o 145 par zasad krótsze. „Zdziwiło nas to, jak duże były te różnice” - opowiada autor badania.

Jak dodaje, zaskakujące okazało się również, że osoby w ogóle nie spożywające mleka krowiego miały krótsze telomery niż te, które piły mleko o niskiej zawartości tłuszczu.

„Mleko jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów żywności - mówi dr. Tucker. - Ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Wyniki naszego badania są kolejnym argumentem w tej niekończącej się dyskusji. Na pewno są warte rozważenia”.

Naukowiec dodaje też, że uzyskane przez jego zespół wyniki potwierdzają obecne wytyczne dietetyczne dla Amerykanów, które zachęcają dorosłych do spożywania mleka o niskiej zawartości tłuszczu - zarówno beztłuszczowego, jak i tego o zawartości tłuszczu na poziomie 1 proc.

„Picie mleka nie jest niczym złym - podsumowuje Tucker. - Po prostu powinniśmy być bardziej świadomi tego, jaki rodzaj mleka wybieramy”. (PAP)

kap/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Nietypowa planeta okrąża dwie gwiazdy na prostopadłej orbicie

  • Fot. Adobe Stock

    Chiny/ Inżynier misji Chang'e 8: z Rosjanami rozważamy umieszczenie reaktora jądrowego na Księżycu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera