Bakterie występujące w oliwkach pomagają w czasie zatrucia metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, arsen czy kadm, wynika z najnowszych badań naukowców z hiszpańskiego uniwersytetu Jaen.
Jak poinformowała koordynatorka prac badawczych Hikmate Abriouel, bakterie pozwalające oczyszczać układ pokarmowy z metali ciężkich są obecne w oliwkach rosnących na drzewach. Jednak ich liczba wyraźnie zwiększa się po opadnięciu owocu. Jest to następstwo procesu fermentacji.
Hikmate Abriouel wyjaśniła, że najwięcej bakterii hamujących wchłanianie przez organizm metali ciężkich tworzy się w ramach naturalnej fermentacji z dodatkiem soli, czyli w warunkach tradycyjnej produkcji oliwy. Badaczka wskazała, że już po kilku dniach bakterie intensywnie się namnażają.
"Zidentyfikowane szczepy bakterii wpływające dobroczynnie na układ pokarmowy, pokrywając błonę śluzową jelita, blokują metalom ciężkim dostęp do jego ścian i utrudniają przeniknięcie do układu krwionośnego" - wyjaśniła Abriouel.
Koordynatorka badań porównała bakterie występujące w oliwkach do "gąbki", przechwytującej metale ciężkie.
"Szczepy te utrudniają wchłonięcie przez organizm szkodliwych substancji takich jak rtęć, arsen czy kadm, po czym ostatecznie eliminują je z układu trawiennego, zamieniając w element kału" - dodała badaczka z hiszpańskiej uczelni.
Wnioski z badania prowadzonego na uniwersytecie w Jaen na południu kraju opublikowano w najnowszym wydaniu magazynu "Scientific Reports". Naukowcy wskazali w nim, że najlepsze rezultaty w walce z zatruciami metalami ciężkimi potwierdzono w przypadku bakterii z grupy Lactobacillus pentosus.
Autorom badania, finansowanego przez hiszpańskie ministerstwo nauki, innowacji i uczelni wyższych, udało się już ustalić kody genetyczne bakterii, pomocnych w unieszkodliwianiu metali ciężkich w układzie pokarmowym. (PAP)
zat/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.