
Zaburzenie pracy wątroby u kobiet w ciąży może wpływać na zmianę mikrobiomu jelitowego i zwiększać ryzyko otyłości u potomstwa - poinformowali naukowcy podczas The Society for Endocrinology Annual Conference, która odbywała się w dn. 11-13 listopada br. w Brighton.
Cholestaza ciążowa charakteryzuje się zaburzeniem wydzielania żółci i nagromadzeniem jej w komórkach wątroby - hepatocytach. Objawia się m.in. silnym swędzeniem rąk i nóg w ostatnim trymestrze ciąży oraz podwyższonym stężeniem bilirubiny. Schorzenie to zwiększa ryzyko krwotoku i przedwczesnego porodu.
Naukowcy z King`s College London badali wpływ cholestazy ciążowej na mikrobiom jelitowy potomstwa myszy. Okazało się, że mikrobiom oraz praca wątroby młodych gryzoni były negatywnie zmienione, zwiększając ryzyko zaburzeń metabolizmu i rozwoju otyłości. Było to szczególnie wyraźne, gdy gryzonie otrzymywały pożywienie o wysokiej zawartości tłuszczu.
Sugeruje to, że dzieci kobiet, które w czasie ciąży miały zdiagnozowaną cholestazę, powinny zwracać szczególną uwagę na zdrowe odżywianie się i unikanie tłustych potraw - zauważają autorzy.
Podczas dalszych badań naukowcy zamierzają sprawdzić, czy zabiegi mające na celu "naprawę" kompozycji mikrobiomu jelitowego za pomocą prebiotyków lub probiotyków mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju otyłości.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.