Matczyne ciepło może zmniejszać ryzyko otyłości u dzieci

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Ciepło i wrażliwość matki w kontakcie z dzieckiem w pierwszym roku życia zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości - poinformowali naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo (USA) podczas konferencji ObesityWeek odbywającej się w Las Vegas.

Podczas badań skoncentrowano się na matkach o niskim statusie społeczno-ekonomicznym, które w czasie ciąży paliły papierosy lub marihuanę, piły alkohol lub zażywały kokainę. Ekspozycja na te czynniki w okresie prenatalnym ma związek z niedożywieniem i niedotlenieniem płodu, których skutkiem są trwałe zmiany neuroendokrynologiczne i zaburzenia metabolizmu.

Po narodzinach, dzieci doświadczały dodatkowo stresu wynikającego z wyzwań, z którymi musiały mierzyć się ich matki. Ponad 85 proc. kobiet nie miało partnera, a 80 proc. korzystało z zasiłku.

172 pary matka-dziecko były obserwowane podczas karmienia i innych interakcji, w tym zabawy, gdy maluchy miały miesiąc, a następnie siedem miesięcy.

Naukowcy ustalili, że potomstwo kobiet przejawiających więcej ciepła podczas interakcji i poświęcających więcej czasu na zabawę z dzieckiem wolniej przybierało na wadze niż dzieci kobiet, które przejawiały mniej ciepła. Gdy dzieci tych kobiet miały 7 lat u 36 proc. z nich stwierdzono otyłość.

"Chcieliśmy sprawdzić czy środowisko domowe na wczesnym etapie życia dziecka oraz zachowania opiekuna zapewniające dziecku komfort i przyjemność mogą wpłynąć na prawdopodobieństwo otyłości" - mówi dr Kai Ling Kong, autorka analizy.

"Negatywne czynniki wpływające na dziecko w okresie prenatalnym rzutują na całe późniejsze życie. Nasze badania wskazują jednak, że skutki te można złagodzić we wczesnym dzieciństwie poprzez ciepłe i wrażliwe rodzicielstwo" - dodaje badaczka. (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera