Japońska herbata może niwelować zaburzenia lękowe

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Matcha, japońska zielona herbata, może zmniejszać zaburzenia lękowe - wykazały badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kumamoto. Ich wnioski opublikował "Journal of Functional Foods".

Matcha pochodzi ze sproszkowanych młodych liści krzewu Camellia sinensis rosnącego w cieniu. Obecnie matcha zyskuje coraz większą popularność na świecie - zarówno w formie napoju, jak i dodatku do wypieków.

W Japonii herbacie tej od dawna przypisywano właściwości relaksacyjne i lecznicze (m.in. leczenie chorób skórnych i zapobieganie otyłości), jednak dotychczas zostało to potwierdzone przez stosunkowo niewiele badań.

Naukowcy z Kraju Kwitnącej Wiśni testowali działanie matchy w proszku lub jej ekstraktu na myszy stanowiące model zaburzeń lękowych. Okazało się, że po spożyciu obu postaci matchy u gryzoni zmniejszała się częstotliwość zachowań lękowych. Przeciwlękowe działanie matchy było silniejsze, gdy ekstrakt powstawał w wyniku wytrawienia etanolem (80 proc.) niż w przypadku wytrawienia samą wodą.

Zdaniem autorów uspokajające działanie japońskiej herbaty jest wynikiem działania mechanizmów aktywujących receptory dopaminergiczne D1 oraz receptory serotoniny 5-HT1A, które mają związek z zaburzeniami lękowymi.

Choć istnieje potrzeba potwierdzenia tych wyników podczas kolejnych badań, naukowcy sugerują, że matcha może koić nerwy także u ludzi.

Więcej nt. badania można przeczytać pod adresem.

(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 02.07.2025.  EPA/SALVATORE DI NOLFI

    Eksperci: upały sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów

  • Zdjęcie pozostałości po supernowej SNR 0509-67.5 uzyskane przy pomocy Bardzo Dużego Teleskopu (VLT). Źródło: ESO/P. Das et al., gwiazdy tła z Teleskopu Hubble’a: K. Noll et al.

    Znaleziono pozostałość po supernowej z podwójną detonacją

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera