Matcha, japońska zielona herbata, może zmniejszać zaburzenia lękowe - wykazały badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kumamoto. Ich wnioski opublikował "Journal of Functional Foods".
Matcha pochodzi ze sproszkowanych młodych liści krzewu Camellia sinensis rosnącego w cieniu. Obecnie matcha zyskuje coraz większą popularność na świecie - zarówno w formie napoju, jak i dodatku do wypieków.
W Japonii herbacie tej od dawna przypisywano właściwości relaksacyjne i lecznicze (m.in. leczenie chorób skórnych i zapobieganie otyłości), jednak dotychczas zostało to potwierdzone przez stosunkowo niewiele badań.
Naukowcy z Kraju Kwitnącej Wiśni testowali działanie matchy w proszku lub jej ekstraktu na myszy stanowiące model zaburzeń lękowych. Okazało się, że po spożyciu obu postaci matchy u gryzoni zmniejszała się częstotliwość zachowań lękowych. Przeciwlękowe działanie matchy było silniejsze, gdy ekstrakt powstawał w wyniku wytrawienia etanolem (80 proc.) niż w przypadku wytrawienia samą wodą.
Zdaniem autorów uspokajające działanie japońskiej herbaty jest wynikiem działania mechanizmów aktywujących receptory dopaminergiczne D1 oraz receptory serotoniny 5-HT1A, które mają związek z zaburzeniami lękowymi.
Choć istnieje potrzeba potwierdzenia tych wyników podczas kolejnych badań, naukowcy sugerują, że matcha może koić nerwy także u ludzi.
Więcej nt. badania można przeczytać pod adresem.
(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.