
Niektóre naturalne związki zawarte m.in. w kurkumie, skórce jabłek i czerwonych winogron mogą zahamować rozwój raka gruczołu krokowego poprzez "głodówkę" - informują naukowcy z Uniwersytetu Teksasu w Austin. Ich wnioski publikuje pismo "Precision Oncology".
Rak gruczołu krokowego jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn w Stanach Zjednoczonych.
"Analizując bazę związków naturalnych, zaobserwowaliśmy kombinacje składników, które skuteczniej wpływają na hamowanie rozwoju nowotworu niż dostępne leki. Dzięki nim udało nam się w sposób nietoksyczny zatrzymać rozwój guzów u myszy" - mówi autor badań dr Stefano Tiziani.
Działanie 142 naturalnych związków (samodzielnie i w połączeniu z innymi) przetestowano na tkankach myszy i ludzi w warunkach laboratoryjnych, a następnie wyłoniono te najbardziej obiecujące i przetestowano je na myszach, stanowiących model raka prostaty. W czołówce znalazły się kwas ursolowy (zawarty m.in. w skórce jabłka i rozmarynie), kurkumina i resweratrol (występujący m.in. w skórce czerwonych winogron).
Połączenie kwasu ursolowego z kurkuminą lub resweratrolem hamowało konsumpcję glutaminy przez komórki nowotworowe. Pozbawione tego paliwa guzy rozwijały się znacznie wolniej.
"Te składniki mają potencjalne właściwości przeciwnowotworowe i mamy do nich łatwy dostęp. Należy jedynie zwiększyć ich koncentrację do poziomu przekraczającego ten, który spożywamy w pożywieniu" - dodaje dr Tiziani.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.