Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
05.06.2017 aktualizacja 05.06.2017

Około siedmiu tysięcy osób odwiedziło od czwartku Centrum Nauki EXPERYMENT

Około siedmiu tysięcy osób odwiedziło Centrum Nauki EXPERYMENT w Gdyni od czwartku do niedzieli. Placówka obchodziła w tych dniach 10. rocznicę działalności i Dzień Dziecka. Największe zainteresowanie wśród zwiedzających wzbudzały: ciekły azot, wielkie mydlane bańki i kuchnia molekularna.

Otwarte 1 czerwca 2007 r. Centrum Nauki EXPERYMENT w Gdyni do tej pory odwiedziło ponad milion gości. Było ono jednym z pierwszych centrów nauki w Polsce. Znajdują się w nim ekspozycje związane z wodą, przyrodą, fizyką oraz działaniem narządów człowieka.

Jednym z najbardziej obleganych miejsc w EXPERYMENCIE w minionych czterech dniach była salka, w której doświadczenia chemiczne wykonywali studenci z Naukowego Koła Chemików Uniwersytetu Gdańskiego. „Pokazywali kolorowy świat chemii, jak zrobić prosty kosmetyk, bawili się suchym lodem” - tłumaczy Paulina Hirniak, koordynator z Centrum Nauki EXPERYMENT.

Prezes Koła Dominika Kin mówi, że dzieci zazwyczaj najbardziej interesują: suchy lód albo ciekły azot. „Wtedy możemy wytworzyć jakiś dym, pianę” - tłumaczy. „Mrozimy też kwiaty, które dzieci zabierają dla swoich mam albo wrzucamy balon do ciekłego azotu. Balon robi się płaski a jak wyjmiemy go z azotu – to znowu mamy nadmuchany” - opowiada szefowa koła chemików.

„To jest raj dla dzieci” - zachęca. Mówi, że dzieci nieustannie dziwi, jak to możliwe, że metal pływa na wodzie, w zasadzie nawet tańczy na powierzchni wody, a kolory zmieniają się. Przy pomocy studentów chemii można też zrobić kosmetyk albo "potaplać" się w sztucznej krwi, która jest wykorzystywana np. w filmach.

Wśród pokazów najlepszych i najciekawszych eksperymentów naukowych z całego okresu działalności placówki pod hasłem "The Best of EXPERYMENT" najbardziej oblegane było stanowisko, przy którym mieszano wiele różnorodnych i różnokolorowych składników spożywczych. Powstawały tam pillingi do ciała np. z kawy, miodu, koziego jogurtu, soli, oleju migdałowego, skórki pomarańczowej. “Pokazujemy, że z takich prostych dostępnych produktów można zrobić coś, co będzie nam służyło” - przekonuje pani Ola, edukatorka Centrum.

W kuchni molekularnej pokazano, jak można w nietypowy sposób podać sok owocowy: np. zamknąć go w kulę. Paulina Hirniak podkreśliła, że Centrum chętnie dzieli się z gośćmi przepisami na swoje eksperymenty. Goście dostają karteczki z przepisami, mogą sami wszystko zapisać i spróbować zrobić w domu.

Pani Magda z Banina k. Gdyni odwiedziła EXPERYMENT z mężem i dwójką dzieci, niemowlakiem i 2,5 letnim Kubą. „Najbardziej podobało się nam, że starsze dziecko mogło biegać od jednego miejsca do drugiego i oglądać, dotykać wszystkie ruchome zabawki, wykonywać eksperymenty z wodą” - powiedziała. „Bardzo przyjaźnie dla małych dzieci” - dodała.

Pani Małgorzata wraz z mężem i synem z Gdańska odwiedzili EXPERYMENT po raz pierwszy. „Bardzo nam się podobało, to był bardzo dobry pomysł na spędzenie niedzieli i niedawnego Dnia Dziecka” - powiedziała.

Od czwartku do soboty Centrum odwiedzało po około 1,5 tys. osób, w niedzielę ta liczba wzrosła do ok. dwóch tysięcy. Około południa na wejście trzeba było czekać nawet ok. dwóch godzin. Ze względów bezpieczeństwa jednocześnie w Centrum może przebywać 700 osób, a czas pobytu jest nieograniczony. Do Gdyni przyjechało wiele grup zorganizowanych z terenu całego województwa. Wiele rodzin widząc długie kolejki rezygnowało jednak w niedzielę z wejścia do centrum.

W 2015 r. Centrum Nauki EXPERYMENT zostało laureatem XI edycji konkursu Popularyzator Nauki, organizowanego przez serwis PAP - Nauka w Polsce oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Serwis Nauka w Polsce jest również jednym z patronów obchodów dziesięciolecia działalności Centrum Nauki EXPERYMENT.

PAP - Nauka w Polsce

bls/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024