Mniejsza ilość pyłu może pogarszać jakość powietrza

Mniejsza ilość zawieszonego w powietrzu pyłu, pochodzącego z pustyni Gobi, może nasilać problemy spowodowane zanieczyszczeniem powietrza w Chinach – informuje „Nature Communications”.

Miliony Chińczyków są narażone na wpływ zanieczyszczeń powietrza, emitowanych przez fabryki i elektrownie węglowe. Zanieczyszczone powietrze w Chinach jest przyczyną 1,6 miliona zgonów rocznie (około 17 proc. wszystkich zgonów).

Jak sugerują badania Yang Yanga z Pacific Northwest National Laboratory w stanie Waszyngton (USA) oparte na danych z ostatnich 150 lat, mniejsza ilość odbijającego światło pyłu w powietrzu sprawia, że do powierzchni ziemi dociera więcej energii słonecznej. Jako że wiatry wieją dzięki różnicy temperatur pomiędzy morzem a lądem, brak pyłu zmniejsza siłę wiatru.

Obecny w chińskim powietrzu pył pochodzi głównie z pustyni Gobi – mniejsze znaczenie mają pyły z wyżyn na północnym zachodzie kraju. Jego emisja może się zmniejszać niemal o jedną trzecią, co obniża prędkość wiatru o kilkanaście setnych kilometra na godzinę.

Ta niewielka zmiana wystarczy jednak, by wzrosło zanieczyszczenie powietrza nad gęsto zaludnionymi wschodnimi obszarami Chin. W rezultacie zmniejszony poziom pyłu sprawia, że związane z aktywnością człowieka zanieczyszczenie zwiększa się w zimie o 13 proc.

Niedawno inne badanie wykazało związek pomiędzy zmniejszającą się ilością lodu w Arktyce a szczególnie dużym zanieczyszczeniem powietrza w Chinach w roku 2013. Autorzy nowych badań uważają obie teorie za słuszne – zarówno mniejsza ilość lodu, jak i brak pyłu mogą ograniczać siłę wiatru.

Wyniki badań nasuwają dalsze pytania dotyczące interakcji wiatru i naturalnych oraz wytwarzanych przez człowieka aerozoli. Tego rodzaju problemy dotyczą nie tylko Chin, ale i wielu innych krajów. Bardziej zapylone powietrze może wbrew pozorom być mniej szkodliwe dla zdrowia. (PAP)

pmw/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Dieta związana z piwem mniej zdrowa niż ta związana z winem i wódką

  • Fot. Adobe Stock

    Nowe gatunki stokrotek odkryte dzięki udoskonalonej technologii DNA

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera