
Cukrzyca ciężarnych sprawia, że mózg rozwijającego się dziecka wolniej reaguje na bodźce dźwiękowe po spożyciu przez matkę posiłku lub napoju o wysokiej zawartości cukru - wykazały badania, o których informuje "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".
W badaniach prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Eberharda Karola w Tybindze (Niemcy) uczestniczyło 40 ciężarnych kobiet, z których 12 miało stan hiperglikemiczny. Rano na czczo kobietom podano napój zawierający 75 gramów glukozy. Godzinę przed oraz godzinę i dwie godziny po spożyciu mierzono poziom cukru we krwi. Jednocześnie badacze odtwarzali przy brzuchu kobiet dźwięk, by wywołać reakcję płodu. Dzięki zastosowaniu magnetoencefalografii mogli oni mierzyć aktywność elektryczną mózgu dziecka.
Po godzinie od wypicia napoju dzieci kobiet z cukrzycą reagowały na dźwięk wolniej (średnio w ciągu 296 milisekund) niż dzieci kobiet nie mających hiperglikemii (średnio w ciągu 206 milisekund).
"Te badania dostarczają cennych informacji na temat tego, w jaki sposób cukrzyca podczas ciąży może wpłynąć na aktywność mózgu dziecka - mówi jeden z autorów analizy dr Hubert Preissl. - Działanie mózgu dziecka jest uzależnione od metabolizmu matki. Sądzimy, że metabolizm kobiety programuje metabolizm dziecka i może skutkować większą podatnością na otyłość i cukrzycę w późniejszym życiu".(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.