Wzbogacony brokuł obniża cholesterol

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Włączenie do jadłospisu brokułów wzbogaconych glukorafaniną pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu o około 6 proc. - poinformowali naukowcy z brytyjskiego Institute of Food Research na łamach pisma "Molecular Nutrition and Food Research".

Glukorafanina jest związkiem naturalnie występującym w brokułach i kalafiorach. W przewodzie pokarmowym ulega przekształceniu na sulforafan, związek o właściwościach przeciwnowotworowych i antybakteryjnych.

Badacze wyhodowali brokuły zawierające od 2 do 3 razy więcej glukorafaniny niż w tradycyjnych brokułach, a następnie rekrutowali 130 ochotników, którzy mieli spożywać 400 gramów wzbogaconych brokułów tygodniowo. Po 12 tygodniach porównano poziom cholesterolu i odnotowano spadek tzw. złego cholesterolu (LDL) średnio o 6 proc.

Choć wydaje się, że jest to niewielki spadek, obniżenie poziomu LDL już o 1 proc. przekłada się na zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca - zauważają autorzy.

Glukorafanina wspomaga pracę mitochondriów, które stanowią centra energetyczne komórek, oraz prawidłowy metabolizm komórkowy, przez co zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu LDL - tłumaczą badacze.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Nasz mózg wie szybciej od nas, że chcemy coś zrobić

  • Fot. Adobe Stock

    Palenie wyłącznie e-papierosów zwiększa ryzyko POChP i nadciśnienia

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera