Im więcej czasu poświęcamy na gotowanie, tym zdrowiej się odżywiamy

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Poświęcanie mniej niż godziny dziennie na przygotowywanie posiłków w domu wiąże się ze spożywaniem znacznie większej ilości tzw. fast foodów i wydawaniem większych sum na jedzenie - wynika z badania opisanego na łamach „American Journal of Preventive Medicine”.

Brak czasu może więc być jedną z najważniejszych przeszkód na drodze do utrzymania zdrowej diety. Badanie dowodzi też, że ilość czasu spędzanego na kucharzeniu jest również proporcjonalna do ilości spożywanych owoców i warzyw.

Wyniki są oparte na odpowiedziach 1319 dorosłych osób, które brały udział w telefonicznych ankietach prowadzonych w latach 2008-2009. Uczestników pytano, ile godzin dziennie spędzają na przygotowywaniu posiłków i sprzątaniu po nich. Notowano również, co najczęściej jedzą, ile wydają na produkty żywnościowe i jak często stołują się w restauracjach.

Okazało się, że około 16 proc. badanych na szykowanie posiłków dla siebie i rodziny poświęcało mniej niż jedną godzinę dziennie. 41 proc. poświęcało na to 1-2 godziny, a w przypadku 43 proc. były to ponad dwie godziny.

Badacze zauważyli, że praca zawodowa wykonywana poza domem wiązała się z mniejszą liczbą godzin spędzonych na przygotowywaniu posiłków. Osoby, które przeznaczały na to najmniej czasu, częściej żywiły się gotowymi daniami i fast foodami oraz jadły znacznie mniej owoców i warzyw. Co ciekawe, ponad 2/3 osób poświęcających na gotowanie najwięcej czasu stanowiły kobiety. Nawet te, które pracowały poza domem.

„Nasze badanie potwierdza to, co wielu z nas zauważa w codziennym życiu - że czas, a właściwie jego brak, często stanowi przeszkodę w zdrowym odżywianiu” - mówi dr Lauri Wright, dietetyk z Uniwersytetu Południowej Florydy w Tampie, główny autor pracy.

Jak dodaje, dietetycy i specjaliści od żywienia potrafią doradzić swoim pacjentom, jak przygotowywać zdrowe i pełnowartościowe posiłki dysponując nawet niewielką ilością czasu. Warto korzystać z ich porad, aby nauczyć się optymalizacji czasu i pieniędzy, co umożliwi szybkie przygotowania zdrowych posiłków i przekąsek dla całej rodziny. (PAP)

kap/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Australia/ Pierwszy w historii pingwin cesarski, który dotarł do Australii, wraca do Antarktyki

  • Fot. Adobe Stock

    Rosja/ Naukowcy odkryli tygryska szablozębnego sprzed 32 tys. lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera