U kobiet, które często piją chude lub odtłuszczone mleko zmiany zwyrodnieniowe w stawach kolanowych rozwijają się wolniej niż u amatorów jogurtu oraz sera – informuje pismo "Arthritis Care & Research”.
Osteoartroza, czyli choroba zwyrodnieniowa stawów wiąże się z zaburzeniem powiązanych ze sobą procesów degradacji i syntezy chrząstki stawowej. Objawia się obrzękiem i bólem stawów oraz ograniczeniem ich ruchomości, a na zdjęciach rentgenowskich zwężeniem szpary stawowej. Szacuje się, że w Polsce na chorobę zwyrodnieniową stawów cierpi około 2 milionów osób, choć niektórzy autorzy mówią nawet o 17 proc. społeczeństwa.
Jest najczęstszą przyczyną orzekania o inwalidztwie. O ile pomiędzy 45. a 64. rokiem życia cierpi na nią 20-30 proc. populacji, to po 75. roku życia – ponad 80 proc.
Osteoartroza stawów kolanowych (gonartroza) szczególnie często pojawia się u kobiet i przebiega u nich ciężej. Wiadomo, że gonartrozie sprzyja obciążająca stawy otyłość, uszkodzenia stawów czy uprawianie sportów takich jak narciarstwo.
Zespół doktora Binga Lu z Brigham & Women\'s Hospital przeprowadził największe jak dotąd badania nad wpływem spożycia nabiału na przebieg choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych (Osteoarthritis Initiative). Uczestniczyło w nich 2 148 osób (888 mężczyzn i 1 260 kobiet), mających w sumie 3064 chore kolana. Na początku badań zebrano informacje dotyczące diety uczestników i zmierzono szerokość szpary stawowej. Im węższa szpara stawowa, tym gorszy stan wyściełającej staw chrząstki. Kolejne badania odbywały się po 12, 24, 36 i 48 miesiącach.
Jak się okazało, u kobiet często spożywających ser zmiany zwyrodnieniowe postępowały szybciej niż przeciętnie, podczas gdy jogurt nie miał wpływu na przebieg choroby ani u mężczyzn, ani kobiet.
Natomiast rosnącemu spożyciu chudego lub odtłuszczonego mleka (od zera do ponad 7 szklanek tygodniowo) odpowiadało coraz powolniejsze zwężanie się szpary stawowej u kobiet. Wynik utrzymywał się nawet po uwzględnieniu ciężkości choroby i indeksu masy ciała (BMI). Co ciekawe, u mężczyzn mleko nie miało wpływu na stan kolan.
Dr Lu planuje dalsze badania dotyczące wpływu spożycia mleka na stawy kolanowe. (PAP)
pmw/ krf/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.