Konkurs na nazwę wina z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie prof. Włodzimierz Sady ogłosił konkurs na nazwę wina uniwersyteckiego. W konkursie, który potrwa do 14 lutego, do wygrania jest skrzynka wina – poinformowała PAP rzeczniczka uczelni Izabella Majewska.

Winnica Uniwersytetu Rolniczego "Garlicki Lamus" mieści się w Garlicy Murowanej, na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Wydziału Ogrodniczego UR. Została zarejestrowana w 2013 roku.

Początki winnicy sięgają roku 2007, kiedy posadzono 250 sadzonek w pięciu odmianach. Wiosną 2008 r. winnica została powiększona do 1 ha powierzchni, na której rośnie prawie 3000 sztuk krzewów w 15 odmianach.

Większą cześć krzewów stanowią odmiany o jasnych gronach na wina białe: Muskat Odesskij, Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Sibera, Hibernal, Johanniter oraz Solaris. W uprawie znajduje się także polska odmiana winorośli - Jutrzenka, wyhodowana w winnicy Golesz przez Romana Myśliwca. Na wina czerwone uprawiane są odmiany: Regent, Rondo, Marechal Foch, Leon Millot, Swenson Red.

W budynkach uczelni przy al. 29 Listopada w Krakowie znajduje się dobrze wyposażona winiarnia, w której odbywa się przerób winogron, prowadzone są badania i zajęcia dydaktyczne z zakresu enologii dla studentów Wydziału Ogrodniczego.

Swoją winnicę posiada również Uniwersytet Jagielloński. Winnica "Nad Dworskim Potokiem" powstała w 2005 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni z inicjatywy ówczesnego rektora uczelni prof. Karola Musioła. Nazwa winnicy związana jest z przepływającym obok Dworskim Potokiem.

Zgodnie z zasadami sztuki, produkcję wina rozpoczęto w winnicy po trzech latach od zasadzenia roślin, czyli od 2008 roku. Efektem pracy winnicy są białe i czerwone wytrawne wina pod nazwą "Novum", nawiązującą do głównego budynku UJ - Collegium Novum. Wina te zdobyły już medale na międzynarodowych konkursach.

W "Przewodniku po małopolskich winnicach", wydanym w styczniu przez Gorczańską Organizacją Turystyczną, opisano 15 wskazanych przez ekspertów winnic, znajdujących się na utworzonym w zeszłym roku Małopolskim Szlaku Winnym. Poza opisami samych winnic w wydawnictwie znalazło się sporo ogólniejszych wiadomości na temat genezy, historii i współczesności winiarstwa w Małopolsce.

Teksty w katalogu opracowywał Wojciech Bosak, projektant wielu winnic i uznany ekspert piszący o winie. Jak napisał we wstępie, od pewnego czasu w Małopolsce szybko przybywa winnic. Po wiekach niebytności plantacje winnej latorośli znów pojawiły się na pogórzach karpackich, wapiennych stokach Jury i lessowych pagórkach nad Szreniawą. Małopolskie wina zyskują sobie coraz większe uznanie krytyków i publiczności oraz zdobywają medale na międzynarodowych konkursach.

Według Bosaka, obecnie w całym regionie jest ponad 100 winnic i wciąż przybywają nowe. Spośród nich kilka prowadzi już komercyjną działalność i sprzedaje swoje wina do sklepów, restauracji oraz bezpośrednio konsumentom, a kolejne przygotowują się, aby wkrótce taką sprzedaż rozpocząć.

Według specjalistów, w Małopolsce można już wyodrębnić obszary przodujące w tej dziedzinie rolnictwa. Jest to przede wszystkim Wyżyna Krakowsko-Częstochowska w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego oraz Pogórze Rożnowsko-Ciężkowickie na wschodzie regionu.

PAP - Nauka w Polsce

hp/ drag/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera