
Ogromny obszar, rozciągający się w czasach starożytnych od Egiptu po Mezopotamię, zwany Żyznym Półksiężycem, był kolebką rolnictwa. Odkryto właśnie świadectwo pierwszych upraw w kolejnym miejscu tego obszaru – w Iranie.
Żyzny Półksiężyc rozciąga się od doliny Nilu (na wysokości Memfis) aż po Mezopotamię (miasto Ur). Z tym obszarem żyznej ziemi związana jest tzw. rewolucja neolityczna, czyli przejście od zbieractwa i łowiectwa do rolnictwa. Miała ona miejsce ok. 12 tys. lat temu.
Najnowsze odkrycie pochodzi z podnóży Gór Zagros w Iranie. Okazuje się, że mieszkańcy tego regionu uprawiali zboża pomiędzy 12 tys. a 9800 lat temu. Wyniki badań opublikowano na łamach najnowszego numeru tygodnika „Science”.
Oznacza to, że przejście od zbieractwa do rolnictwa dokonało się mniej więcej w tym samym czasie na całym ogromnym obszarze Żyznego Półksiężyca, a nie w jakimś jednym miejscu.
Dotąd badania w Iranie były ograniczone ze względów politycznych. Większą wiedzę na temat narodzin rolnictwa archeolodzy posiadają z terenów Cypru, Syrii, Turcji i Iraku.
Naukowcy pod kierunkiem Simone Riehl z Uniwersytetu w Tybindze analizowali pozostałości roślin na neolitycznym stanowisku archeologicznym w Chogha Golan w Iranie. Okazało się, że w tym samym czasie, co na zachodnich krańcach Półksiężyca, ludzie korzystali z upraw pszenicy i jęczmienia, a także mielili ziarna.
“W ostatnich kilkudziesięciu latach przeprowadzono szereg wykopalisk na Bliskim Wschodzie, których wyniki sugerowały, że być może na całym obszarze Żyznego Półksiężyca rozpoczęto uprawę zbóż mniej więcej w tym samym czasie” - opisuje Riehl.
W Chogha Golan, jak wskazują pozostałości roślin, uprawiano ziemię ponad dwa tys. lat. Jest to najwcześniejsze świadectwo uprawy ziemi na terenie dzisiejszego Iranu. Mieszkańcy uprawiali dziki jęczmień, pszenicę, soczewicę, żółty groszek i pszenicę płaskurkę.(PAP)
krx/ tot/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.