Krowy z cielętami - najwięksi producenci metanu

Etap życia krów, na którym karmią one swoje cielęta, jest jednocześnie okresem najbardziej intensywnej emisji metanu z ich przewodów pokarmowych - ustalił naukowiec z USA, o czym informuje na stronie American Society of Animal Science.

Naukowcy wiedzą to od dawna: hodowane przez ludzi bydło przez całe życie produkuje dwutlenek węgla i metan. Teraz ustalono, że najbardziej intensywna produkcja tych gazów przypada na ten etap życia krowy, w którym wychowuje ona cielę.

W tekście opublikowanym na łamach "Journal of Animal Science" naukowcy oceniali skalę emisji gazów cieplarnianych przez krowy na różnych etapach życia. Wykazali przy tym, że (zależnie od systemu produkcji przyjętego przez rolnika) produkcja wołowiny pozostawia ślad węglowy równy od 10,7 do 22,6 kg dwutlenku węgla na każdy kilogram masy poubojowej. Ślad węglowy jest sumą emisji różnych gazów cieplarnianych wywołanych przez proces produkcji, przeliczonych na "ekwiwalent dwutlenku węgla". W przypadku bydła liczy się energia zużyta do ogrzania budynków, wyprodukowania i transportu paszy itp.

Zdaniem jednego z autorów pracy, Franka Mitloehnera z Department of Animal Science na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, jedno źródło gazów cieplarnianych okazało się szczególnie zaskakujące. Patrząc na wszystko, co przyczynia się do powstawania gazów cieplarnianych w trakcie produkcji wołowiny - odkrył on bowiem, że najwięcej gazów cieplarnianych produkuje krowa od chwili urodzenia cielęcia przez cały etap jego karmienia, trwający od 6 do 10 miesięcy. W tym czasie krowa żywi się głównie sianem i trawą, czyli niewyszukaną karmą objętościową, zawierającą dużo błonnika. Produkty te są znakomitą pożywką dla obecnych w krowim układzie trawiennym bakterii, produkujących metan.

"Im więcej w diecie przeżuwacza znajdzie się paszy objętościowej, tym więcej metanu produkują mikroorganizmy w jego jelitach, i tym większą ilością metanu odbija się zwierzęciu" - tłumaczy Mitloehner. Krowy hodowane na mięso w tuczarniach jedzą głównie kukurydzę i inne mieszanki paszowe. Bakterie nie są ich w stanie wykorzystywać równie skutecznie, jak trawy.

Metan jest jednym z najsilniejszych gazów cieplarnianych. Jego wpływ na atmosferę wynika ze zdolności tego gazu do zatrzymywania w niej ciepła. (PAP)

zan/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Planeta wielkości Ziemi odkryta wokół małej zimnej gwiazdy

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali interakcję papugi z tabletem

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera