Nauka dla Społeczeństwa

03.05.2024
PL EN
19.01.2013 aktualizacja 19.01.2013

Kawowe fusy bogatym źródłem dobroczynnych przeciwutleniaczy

Zdrowa żywność, suplementy diety, środki odstraszające owady czy rolnictwo - to niektóre z obszarów, w których z powodzeniem można by wykorzystywać fusy powstałe w wyniku parzenia kawy.

Te marnowane obecnie na szeroką skalę odpady są bowiem bogatym źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy - dowodzą hiszpańscy naukowcy na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Dr Maria-Paz de Pena z Wydziału Żywności, Żywienia i Fizjologii Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie (Hiszpania) tłumaczy, że codziennie na świecie ludzie wypijają miliony filiżanek kawy, generując około 20 milionów ton fusów rocznie. Niewielka część tego typu odpadów znajduje zastosowanie jako nawozy rolnicze, jednak znaczna większość kończy na wysypiskach śmieci.

Tymczasem wiadomo, że kawa jest bogatym źródłem zdrowych przeciwutleniaczy. Zespół dr de Pena postanowił więc sprawdzić, ile przeciwutleniaczy zostaje w fusach kawowych i czy ta ilość jest zależna od sposobu parzenia kawy.

Po przeprowadzeniu eksperymentu okazało się, że przyrządzanie kawy w ekspresach z filtrem, w kawiarkach typu plunger (filtrowo-tłokowych) i w ekspresach do espresso powoduje, że do fusów przenika największa ilość antyoksydantów. Natomiast fusy powstałe po parzeniu w ekspresach typu mokka zawierają ich najmniej.

Jak mówią naukowcy, ponieważ to filtry i ekspresy do espresso są najbardziej rozpowszechnione w naszych domach oraz barach i restauracjach, większość produkowanych na świecie fusów wydaje się być dobrym źródłem przeciwutleniaczy i innych cennych substancji. Związki te są łatwa do wyekstrahowania i - zdaniem badaczy - mogą być stosowane jako dodatki do żywności (w celu zwiększenia ich wartości odżywczych) lub jako składniki wyrobów farmaceutycznych.

"To szczególnie zasadne teraz, kiedy obserwujemy znaczny wzrost popytu na żywność bez sztucznych dodatków. Dodawanie do jedzenia związków bioaktywnych pochodzących z zużytych fusów to szansa dla przemysłu spożywczego" - oceniają autorzy pracy.

Kawowe fusy mogłyby też znaleźć zastosowanie w rolnictwie, jako nawozy organiczne, gdyż są bogatym źródłem cennych substancji, a jednocześnie posiadają już tylko śladowe ilości kofeiny. Hiszpanie uważają również, iż dałoby się je wykorzystać do produkcji pasz dla zwierząt oraz biopaliw.(PAP)

kap/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024