
Bogate w witaminy i składniki mineralne algi morskie mogą zwiększać poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL), a tym samym przeciwdziałać chorobom układu krążenia - informują naukowcy, których wnioski publikuje "Journal of Nutrition and Dietary Supplements".
Podczas badań na modelu zwierzęcym naukowcy z Wayne State University w stanie Michigan zaobserwowali, że codzienne przyjmowanie ekstraktu doprowadziło do wzrostu stężenia cholesterolu wysokiej gęstości, który powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu poprzez oczyszczanie tętnic i transportowaniu tzw. złego LDL do wątroby.
Kierująca badaniami dr Smiti Gupta przez cztery tygodnie podawała chomikom płyn zawierający ekstrakt z alg. Oprócz podwyższenia poziomu HDL naukowcy zauważyli zmianę ekspresji genów biorących udział w transporcie zwrotnym cholesterolu.
"W większości przypadków celem środków regulujących poziom cholesterolu we krwi, takich jak statyny czy suplementy diety, jest obniżenie poziomu LDL. Bardzo niewiele czynników jest w stanie podnieść poziom dobrego cholesterolu; udaje się to jednak ekstraktowi z alg. Jeżeli wyniki zostaną potwierdzone podczas badań wśród ludzi, może to oznaczać zmniejszenie ryzyka chorób serca" - podsumowuje dr Gupta. (PAP)
koc/ ula/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.