
Brzoskwinie, nektarynki i śliwki zawierają bioaktywne związki, które pomagają zapobiegać rozwojowi cukrzycy i chorób serca u osób otyłych - informują naukowcy z Texas Agricultural and Mechanical University.
Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że związki fenolowe występujące w tych owocach mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają otyłości i cukrzycy, a także redukują utlenianie złego cholesterolu LDL, który wpływa na wzrost ryzyka rozwoju chorób serca - mówi autor analizy dr Luis Cisneros-Zevallos.
Nektarynki, brzoskwinie i śliwki są bogate polifenole (antocyjany, katechiny, pochodne kwercetyny i kwas chlorogenowy), które działają jednocześnie na komórki tłuszczowe, makrofagi oraz komórki śródbłonka, modulując ekspresję różnych białek.
"Choć każdy z nich walczy na innym froncie, wszystkie razem uzupełniają się i stanowią silną broń w walce z poszczególnymi komponentami zespołu metabolicznego, który charakteryzuje się jednoczesnym występowaniem przynajmniej trzech z takich czynników jak: otyłość brzuszna, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze czy podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów." - wyjaśnia dr Cisneros-Zevallos.(PAP)
koc/ ula/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.