Mózg intensyfikuje poczucie smaku

Mózg zwiększa poczucie smaku, nawet jeśli nie odczuwamy w wystarczający sposób walorów smakowych spożywanego produktu. Odpowiedzialna za ten efekt jest tzw. wyspa mózgowa - twierdzą uczeni z lizbońskiego Instytutu Champalimaud. <br />


W opinii portugalskich naukowców działanie wyspy mózgowej, zwanej insulą, wpływa w istotny sposób na proces tycia oraz utraty wagi.

„Mózg, za sprawą wyspy, wywołuje satysfakcję z jedzenia, nawet jeśli konsument nie potrafi dobrze zidentyfikować smaku spożywanego produktu. Insula zwiększa jego poczucie, gdyż wcześniej zapamiętuje ulubione smaki” - uważa prof. Albino Oliveira-Maia, szef zespołu badawczego.

Według portugalskich uczonych, wyspa mózgowa jako pierwsza odbiera sygnały wysyłane przez trzustkę i wątrobę, z wyprzedzeniem aktywując poczucie smaku.

„Tym samym, insula sugeruje preferencje żywieniowe poszczególnych osób. Dowodzi to, że nasze upodobania smakowe są zapisywane w mózgu. Badania wykazały wysoką aktywność neuronów w wyspie w momencie spożywania ulubionych produktów” - odnotowuje prof. Oliveira-Maia.

Zdaniem badaczy Instytutu Champalimaud, ostatnie odkrycie może zostać w przyszłości zastosowane do opracowania skutecznych programów odchudzających. „Ingerencja w działanie wyspy mózgowej może pomóc w porzuceniu przez konsumenta satysfakcji ze spożywania określonego produktu z przyczyn smakowych” - dodaje portugalski uczony.

Wyspa wchodzi w skład kresomózgowia parzystego. Zlokalizowana jest w dole bocznym mózgu. Jej powierzchnia, w przeciwieństwie do głównych płatów przodomózgowia, jest przykryta wieczkiem.

Z Lizbony Marcin Zatyka

PAP - Nauka w Polsce

zat/ krf/  bsz


Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zastrzyk na zawał

  • Fot. Adobe Stock

    WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera