Fruktoza zwiększa odkładanie się tłuszczu w jamie brzusznej

Fruktoza spożywana w nadmiarze zwiększa ryzyko zawału serca, ponieważ sprzyja odkładaniu się tłuszczu trzewnego w jamie brzusznej – wykazały badania opublikowane na łamach „The Journal of Nutrition”. 

Przekonuje o tym prof. Norman K. Pollock z Georgia Health Sciences University, który obserwował 559 nastolatków w wieku od 14. do 18. roku życia, zamieszkałych w stanie Georgia. Uczony badał ich wskaźnik masy ciała, odżywienia się i styl życia.

Tak jak się spodziewano duże spożycie fruktozy zwiększało u badanych osób ciśnienie skurczowe krwi, sprzyjało odkładaniu się tłuszczu wisceralnego (otaczającego narządy w jamie brzusznej), podnosiło poziom białka C-reaktywnego (świadczącego o stanie zapalnym w organizmie) oraz obniżało poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu. Są to czynniki ryzyka napędzające rozwój cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Według prof. Pollocka, fruktoza nie wykazuje zatem bezpośrednio niekorzystnego działania. Jest szkodliwa, ponieważ sprzyja odkładaniu się tłuszczu wisceralnego.

Uczony twierdzi również, że tego rodzaju szkodliwy wpływ fruktoza ujawnia się dopiero wtedy, gdy spożycie pochodzących z niej kalorii przekracza 16 proc. całej diety.

Fruktoza, czyli cukier owocowy, jest cukrem prostym występującym głównie w owocach, a także w niektórych warzywach, miodzie i nektarze kwiatów. Jej kaloryczność jest taka sama jak glukozy – w 1 g fruktozy dostarcza 4 kcal. Jej indeks glikemiczny jest niewielki (wynosi 20), czyli nie powoduje znacznego wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Tłuszcz trzewny w organizmie położony jest głęboko za ścianą brzuszną i otacza narządy wewnętrzne w jamie otrzewnej. Przyczynia się do powstania stanów zapalnych w narządach, zwiększa wydzielanie adipokin, protein podnoszących również ciśnienie tętnicze krwi oraz zaburzających działanie insuliny.

PAP - Nauka w Polsce

zbw/ tot/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera