Statyny nie tylko obniżają poziom cholesterolu we krwi, ale także wydają się aż dwukrotnie zmniejszać śmiertelność wśród pacjentów hospitalizowanych z powodu grypy – informuje "The Journal of Infectious Diseases".
Meredith L. Vandermeer z Oregon Public Health Division w Portland przeprowadził badania obserwacyjne, dotyczące 3043 dorosłych osób, które trafiły do szpitala w latach 2007-2008. Rozpoznanie grypy potwierdzały u tych pacjentów badania laboratoryjne (w przypadku wcześniejszych badań można było mieć wątpliwości, czy w każdym przypadku chodzi o grypę).
33 procent obserwowanych przyjmowało statyny przed trafieniem do szpitala lub już w szpitalu. Jak się okazało ( po uwzględnieniu wielu innych czynników, na przykład wieku, chorób serca czy nerek) śmiertelność z powodu grypy wśród osób przyjmujących statyny była dwa razy niższa niż w przypadku nieprzyjmujących statyn.
Ponieważ badania obserwacyjne mają pewne ograniczenia (wiemy tylko tyle, ile zapisano w kartach pacjentów), autorzy badań wskazują na konieczność przeprowadzenia randomizowanych badań klinicznych, które pozwoliłyby ustalić, jakie statyny i w jakiej dawce dają najkorzystniejszy dla pacjenta efekt.
PAP - Nauka w Polsce
pmw/ ula/ bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.