Produkty bogate o kwasy omega-3 mogą pomagać obniżać ryzyko chorób dziąseł, przede wszystkim zapalenia tkanek okołowierzchołkowych, przewlekłej choroby wywoływanej przez bakterie nagromadzone w kanale korzeniowym zęba - ustalili badacze. <br /><br />
"Bakterie, które biorą udział w procesie chorobotwórczym, potrzebują najwyraźniej stanu zapalnego, aby móc się rozwinąć. Kuracja przeciwzapalna z zastosowaniem kwasów omega-3 pomogła w przypadku zapalenia tkanek okołowierzchołkowych u królików. Mieliśmy nadzieję, że podobne rezultaty uda się osiągnąć u ludzi" - mówi dr Kenneth Mukamal z Harvard Medical School w Bostonie.
Mukamal przeprowadził badania wśród ponad 9 tys. dorosłych osób, z których około 8 proc. cierpiało na zapalenie tkanek okołowierzchołkowych. Analiza diet badanych wykazała, że w przypadku pacjentów spożywających najwięcej kwasów dokozaheksaenowych (DHA) z grupy kwasów omega 3 ryzyko rozwoju stanu zapalnego było o 22 proc. mniejsze w porównaniu z osobami, które konsumowały ich najmniej. Naukowcy zauważyli również, że choroba dziąseł rzadziej występowała u osób ze stosunkowo niskim poziomem białka C reaktywnego (CRP) we krwi. Podwyższony poziom tego białka sygnalizuje stan zapalny.
Dr Mukamal zaznacza jednak, że aby potwierdzić ochronne działanie kwasów omega-3 należy przeprowadzić dalsze badania. Nie wiadomo też na razie, jaka ilość DHA jest potrzebna, aby można było mówić ochronie przed zapaleniem tkanek okołowierzchołkowych.
Badacz dodaje, że ze względu na korzystny wpływ kwasów omega-3 na funkcjonowanie różnych organów, warto wziąć pod uwagę rekomendacje Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznegoo i dwa razy w tygodniu spożywać tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy śledź, które są najlepszym źródłem omega-3. KOC
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.