Wyniki najobszerniejszych jak dotąd badań dotyczących "proteomu" piwa publikuje "Journal of Proteome Research". <br /><br />
Choć jako napój piwo ustępuje pod względem popularności tylko wodzie i herbacie, dotąd niewiele było badań, które wyjaśniłyby, jakie białka są w nim zawarte. Tymczasem to właśnie białkom piwo zawdzięcza choćby teksturę i stabilność piany.
Dotąd znano tylko 12 białek występujących w piwie, z czego siedem występowało w jęczmieniu, a dwa w drożdżach. Teraz naukowcom udało się zidentyfikować 20 białek jęczmienia, 40 białek typowych dla drożdży oraz dwa typowe dla kukurydzy.
Zdaniem autorów ich prace dadzą piwowarom nowe możliwości kształtowania smaku i aromatu piwa, najstarszego i najpopularniejszego napoju alkoholowego na świecie.PMW
PAP - Nauka w Polsce
krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.