Cząsteczka wielocukru - kwasu sialowego, wystepująca u szympansów, goryli i wielu innych ssaków, a także w licznych lekach, może wywoływać przewlekłą reakcję zapalną u ludzi - informuje serwis "EurekAlert". <br /><br />
Dotychczas uważano, że nie ma to znaczenia - w końcu "obcy" kwas sialowy występuje w naszej diecie, zwłaszcza w czerwonym mięsie. Wszyscy wytwarzamy przeciwciała przeciw Neu5Gc, co jest prawdopodobnie wynikiem zmiany, jak zaszła u naszych przodków około trzech milionów lat temu pod wpływem kontaktu z chorobami zakaźnymi. Możliwe jednak, że właśnie wytwarzanie tych przeciwciał może częściowo wyjaśniać związek pomiędzy spożywaniem niektórych pokarmów a chorobami serca czy nowotworami.
Naukowcy z University of California San Diego School of Medicine odkryli, że kwas sialowy Neu5Gc może ograniczać lub niweczyć leczniczy efekt niektórych leków biotechnologicznych - na przykład przeciwciał czy hormonów, wytwarzanych z użyciem zwierzęcych komórek, tkanek czy osocza. Neu5Gc potrafi wbudować się w nasze tkanki, co prowadzi do przewlekłego procesu zapalnego - układ odpornościowy stara się bowiem zniszczyć "obce" tkanki.
Autorzy badań proponują teraz prostą modyfikację procesu wytwarzania leków, która może rozwiązać ten problem - wystarczy dodawać w procesie produkcji leków "ludzki" Neu5Ac, który będzie konkurował z Neu5Gc, wypierając go z produktu. PMW
PAP - Nauka w Polsce
jjj/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.