Picie w umiarkowanych ilościach kawy i herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca - informują naukowcy z Holandii na łamach pisma "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology". <br /><br />
Jak podkreślają autorzy pracy należy zauważyć, że osoby pijące kawę i herbatę różnią się od siebie - wielu wielbicieli kawy pali i stosuje mniej zdrową dietę w porównaniu z osobami pijącymi herbatę.
Wyniki badania wykazały, że picie ponad 6 filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca o 36 proc. (w porównaniu do osób pijących mniej niż jedną filiżankę dziennie). Natomiast picie od 3 do 6 filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu choroby serca aż o 45 proc. Z kolei picie dwóch filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko chorób serca o 20 proc.
Nie zaobserwowano wpływu picia kawy ani herbaty na ryzyko zawału.
Zdaniem naukowców korzystny wpływ obydwu napojów na zdrowie może wiązać się z działaniem antyoksydantów. Zawarte w herbacie flawonoidy prawdopodobnie zmniejszają ryzyko chorób serca, ale dokładny mechanizm ich działania nie jest na razie znany. KDO
PAP - Nauka w Polsce
krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.