Zastępując biały ryż ryżem brązowym oraz chlebem pełnoziarnistym można zmniejszyć rzyzyko zachorowania na cukrzycę nawet o jedną trzecią - informuje pismo "Archives of Internal Medicine". <br /><br />
Wyniki uzyskane przez zespół doktora Qi Suna z Harvardu mogą być podważone, ponieważ oparto je na ankietach, przeprowadzonych wśród 200 000 Amerykanów - być może osoby jedzące dużo białego ryżu po prostu prowadzą mniej zdrowy tryb życia.
Po uwzględnieniu wieku i innych czynników sprzyjających cukrzycy okazało się, że osoby spożywające tygodniowo 5 lub więcej 150-gramowych porcji ryżu białego ryżu były o 17 procent bardziej narażone na cukrzycę niż ci, którzy zadowalali się miseczką ryżu miesięcznie.
Natomiast jedzenie brązowego ryżu miało efekt przeciwny - zapobiegało pojawieniu się cukrzycy. 1-2 porcje brązowego ryżu tygodniowo zmniejszały ryzyko cukrzycy o 11 procent w porównaniu z jedną miseczką na miesiąc. Autorzy badań oceniają, że zastąpienie 1/3 porcji białego ryżu brązowym zmniejszyłoby ryzyko cukrzycy o 16 procent, a całkowite zastąpienie białego ryżem brązowym, makaronem i chlebem pełnoziarnistym dałoby redukcję ryzyka o 1/3. PMW
PAP - Nauka w Polsce
bsz/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.