Dzięki substancji blokującej receptory odpowiedzialne za odczuwanie goryczy można będzie uniknąć gorzkiego posmaku sztucznych słodzików i łatwiej przełykać gorzkie lekarstwa - informuje "New Scientist". <br /><br />
Gorzki smak odbieramy przy pomocy aż 25 różnych receptorów, co czyni go rekordowo złożonym. Jego odczuwanie prawdopodobnie wyewoluowało, aby chronić ludzi przed trującymi roślinami.
Związki blokujące gorycz były znane już wcześniej np. sól kuchenna. Jednak nie był mechanizm ich działania.
Związek wypełnia tę samą "molekularną kieszonkę", co dające gorzki posmak słodziki. Podczas badań naukowcy wykorzystali zmienione genetycznie komórki nerki. Były one zaopatrzone w receptory dla smaku gorzkiego i w jego obecności zaczynały świecić. Po podaniu GIV3727 komórki pozostały ciemne, bo zablokował receptory.
Substancja została już dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności. Chociaż nie blokuje wszystkich rodzajów goryczy, powinna łagodzić smak niektórych antybiotyków, które dla dzieci bywają trudne do przełknięcia. PMW
PAP - Nauka w Polsce
krf/ bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.