Testy przeprowadzone przy użyciu najnowszej aparatury analitycznej sugerują, iż różne gatunki wódki różnią się pomiędzy sobą zawartością hydratów, których obecność wpływa prawdopodobnie na walory smakowe - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry". <br /><br />
By sprawdzić, czym tak naprawdę różnią się wódki (czyste) od czystego alkoholu zmieszanego z wodą, rosyjsko-amerykańska grupa naukowców z University of Cincinnati (USA) i Uniwersytetu Moskiewskiego (Rosja) przeprowadziła dokładne badania składu chemicznego.
Dla pięciu rodzajów wódki oraz wzorca (czysty alkohol zmieszany z wodą) określono gęstość, a ich próbki przebadano przy pomocy spektrometru magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR), spektrometru ramanowskiego oraz spektrometru podczerwieni (IR).
Wyniki potwierdziły, iż każda z badanych próbek zawierała - oczywiście - wodę oraz etanol w odpowiedniej proporcji, dowiodły także bardziej subtelnych różnic: analizowane wódki i mieszanina etanolu z wodą różniły się między sobą stężeniem dwóch typów hydratów - struktur powstałych z połączenia cząsteczek wody i alkoholu.
Według naukowców to właśnie ilość zawartych w wódce hydratów umożliwia dokładne ich rozróżnienie (używając fizykochemicznych metod). To być może wpływa również na smak i preferencje konsumentów.
Teoria ta wymaga dalszych badań, gdyż nie od dziś wiadomo, że część osób degustujących wysoko procentowe alkohole nie jest w stanie rozróżnić nawet stężenia alkoholu porównując wódki o zawartości alkoholu 30 proc. i 40 proc., a co dopiero wykryć obecność hydratów. KLG
PAP - Nauka w Polsce
krf/ bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.