Osoby, których dieta obfituje w witaminę K są mniej zagrożone chłoniakami niezarniczymi, należącymi do najczęściej występujących nowotworów krwi - poinformowano podczas 101 doroczengo zjazdu American Association for Cancer Research w Waszyngtonie.
Naukowcy z Mayo Clinic w Minnesocie badając 603 osoby z chłoniakiem i 1007 zdrowych wykazali, że ryzyko wystąpienia chłoniaka nieziarniczego u osób spożywających dużo witaminy K (powyżej 108 mikrogramów dziennie) jest o 45 procent mniejsze niż w grupie spożywającej najmniej tej witaminy (poniżej 39 mikrogramów dziennie). Ta zależność była widoczna także po uwzględnieniu takich czynników jak wiek, płeć, wykształcenie, otyłość, palenie, spożycie alkoholu czy pokarmów bogatych w przeciwutleniacze. Prawdopodobnie ma to związek z takimi działaniami witaminy K, jak na przykład hamowanie procesów zapalnych.
Witaminę K, która dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach - jak brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Zawierają ją również owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba. Jest także wytwarzana przez bakterie jelitowe - stąd leczenie antybiotykami może obniżać poziom witaminy K w organizmie. Z kolei witamina K zmniejsza skuteczność leków przeciwzakrzepowych oraz przeciwdrgawkowych. Nie należy przyjmować syntetycznej witaminy K bez konsultacji z lekarzem. PMW
PAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.