<strong>Dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka z Uniwersytetu Jagiellońskiego została członkiem zarządu Międzynarodowej Unii Towarzystw Żywieniowych.</strong> Polka będzie pełniła swoją funkcję podczas czteroletniej kadencji - do 2014 r. W 12-sobowym zarządzie organizacji znalazło się w sumie trzech reprezentantów Europy: z Polski, Austrii i Hiszpanii.
Jak informuje Tadeusz Wojtaszek z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. Juliana Aleksandrowicza, członkowie zarządu zostali wybrani podczas XIX Światowego Kongresu Unii w Bangkoku. Wzięli w nim udział przedstawiciele 76 krajów członkowskich i kilkunastu organizacji regionalnych ze 107 państw - w sumie ponad 4500 uczonych i praktyków ze wszystkich kontynentów.
Dr hab. Schlegel-Zawadzka kieruje Zakładem Żywienia Człowieka Instytutu Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jest specjalistką w zakresie dietetyki, zachowań żywieniowych, biopierwiastków i ich udziału w zapobieganiu chorób. Karierę naukową rozpoczęła od studiów farmaceutycznych na Akademii Medycznej w Krakowie. Od wielu lat jest członkiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, która delegowała ją jako reprezentanta Polski do Międzynarodowej Unii Towarzystw Żywnościowych.
Poprzednio w Unii Towarzystw Żywieniowych Polskę reprezentował wybitny uczony prof. Stanisław Berger. W latach 1993-1997 pełnił funkcję wiceprezydenta, a następnie otrzymał tytuł jej Członka Honorowego.
PAP - Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska
agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.