Wino w proszku

Uzyskiwany z winiarskich odpadów proszek ma mieć wszystkie zalety zdrowotne wina, ale nie zawiera alkoholu - informuje serwis "EurekAlert".

Ponieważ odpady z produkcji wina zawierają korzystne dla zdrowia substancje (białka, witaminy z grupy B, składniki mineralne i polifenole) w większym stężeniu niż samo wino, naukowcy uznali, że powinny być spożywane przez ludzi, a nie trafiać na wysypiska.

Co roku tylko w Niemczech powstaje 120 000 hektolitrów takich odpadów. Sposób wytwarzania z nich proszku opracowali specjaliści z małej niemieckiej firmy Spectral Service wspólnie z Technologie-Transfer Zentrum.

Winny proszek może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie - zarówno przy wytwarzaniu jogurtów, lodów, ciastek i czekolad, jak i kremów przeciwzmarszczkowych oraz maseczek kosmetycznych (kosmetyki opracowuje hiszpańska firma Alfaverde Productos Naturales). Spożycie zawierających proszek produktów powinno zapobiegać chorobom serca i naczyń, stanom zapalnym czy zakrzepom. PMW

PAP - Nauka w Polsce

agt/ bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 16.09.2024  EPA/PEDRO SARMENTO COSTA

    Naukowcy: ryzyko pożarów lasów w Europie podwoi się do 2100 roku

  • Fot. Adobe Stock

    Śluz zalegający w płucach przyspiesza ich uszkodzenie przez POChP

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera