Uzyskiwany z winiarskich odpadów proszek ma mieć wszystkie zalety zdrowotne wina, ale nie zawiera alkoholu - informuje serwis "EurekAlert".
Co roku tylko w Niemczech powstaje 120 000 hektolitrów takich odpadów. Sposób wytwarzania z nich proszku opracowali specjaliści z małej niemieckiej firmy Spectral Service wspólnie z Technologie-Transfer Zentrum.
Winny proszek może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie - zarówno przy wytwarzaniu jogurtów, lodów, ciastek i czekolad, jak i kremów przeciwzmarszczkowych oraz maseczek kosmetycznych (kosmetyki opracowuje hiszpańska firma Alfaverde Productos Naturales). Spożycie zawierających proszek produktów powinno zapobiegać chorobom serca i naczyń, stanom zapalnym czy zakrzepom. PMW
PAP - Nauka w Polsce
agt/ bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.