Spożycie dużych ilości tłuszczów zwierzęcych, wraz z mięsem lub produktami mlecznymi, ma związek z wyższym ryzykiem raka trzustki - informuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
Okazało się, że rak trzustki rozwijał się o 36 proc. częściej u osób, które jadły największe ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego niż u amatorów najmniej tłustej diety. W przypadku mężczyzn tłusta dieta zwiększała ryzyko raka trzustki o 53 proc., a w przypadku kobiet - o 23 proc.
"Zaobserwowaliśmy związek między rakiem trzustki a ogólnym spożyciem nasyconych i jednonienasyconych tłuszczów, zwłaszcza z czerwonego mięsa i przetworów mlecznych. Nie zaobserwowaliśmy podobnego związku odnośnie wielonienasyconych tłuszczów roślinnych" - napisali autorzy pracy. Ich zdaniem, wskazuje to na rolę tłuszczów zwierzęcych w rozwoju raka trzustki.
W komentarzu odredakcyjnym Brian M. Wolin z Instytutu Badań nad Rakiem Dana Farber w Bostonie oraz dr Meir J. Stampfer z Uniwersytetu Harvarda podkreślają jednak, że na razie brak dostatecznych dowodów epidemiologicznych i laboratoryjnych, które potwierdzałyby, że konsumpcja tłuszczów zwierzęcych, a nawet samego mięsa pełni ważną rolę w rozwoju raka trzustki.
Dalsze badania nad tym zagadnieniem mogą jednak dostarczyć ciekawych informacji na temat mechanizmów rozwoju raka trzustki - podsumowuje para naukowców. JJJ
PAP - Nauka w Polsce
agt/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.