Elastaza - enzym produkowany przez głównie makrofagi i zaangażowany w przebudowę tkanek ma silne właściwości przeciwbakteryjne - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Nature".
McGarry Houghton wraz z zespołem z University of Pittsburgh School of Medicine wykazał, że makrofagi mogą używać elastazy do bezpośredniego uśmiercania pochłoniętych przez siebie bakterii. Odkrycie to jest o tyle zaskakujące, że dotychczas przyjmowano że metaloproteinazy macierzy zewnątrzkomórkowej działają jedynie na zewnątrz komórek. Naukowcy odkryli, że za przeciwbakteryjne właściwości elastazy odpowiedzialny jest fragment białka nie biorący udziału w reakcji enzymatycznego trawienia elastyny i przebudowie tkanek.
Autorzy pracy sugerują, że MMP12 działa przyczepiając się do ściany bakteryjnej i niszcząc ją, co powoduje śmierć komórki bakterii. Co ważne, elastaza działa skutecznie zarówno przeciwko bakteriom Gram ujemnym i Gram dodatnim czyli dwóm głównym rodzajom bakteryjnych ścian komórkowych. Badacze podkreślają, że w czasach rosnącej odporności bakterii na antybiotyki odkrycie skutecznego środka przeciwbakteryjnego może zapewnić dodatkową broń w stale trwającej walce z mikrobami. KDO
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.