Ani czerwone, ani białe wino nie obniżają ryzyka raka piersi

Picie czerwonego lub białego wina nie obniża ryzyka raka piersi -
wynika z szeroko zakrojonych amerykańskich badań. Informację na
ten temat podaje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers and
Prevention".

Czerwone wino jest uważane za najzdrowszy alkohol. Badania wskazują, że pite w umiarze ma wiele pro-zdrowotnych właściwości, np. obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, ma działanie przeciwwirusowe. Pojawiają się też doniesienia o jego potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym - np. obniża ryzyko raka prostaty.

Z drugiej strony wiadomo jednak, że picie alkoholu może ogólnie zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. W marcowym wydaniu pisma "Journal of the National Cancer Institute" opublikowano wyniki badań przeprowadzone w grupie niemal 1,3 mln brytyjskich kobiet, z których wynika, że spożycie umiarkowanych, a nawet małych ilości alkoholu - również wina - w pewnym stopniu podnosi ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka wątroby, raka przełyku i raka piersi.

Teraz naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem Freda Hutchinsona w Seattle potwierdzili, że picie czerwonego wina nie chroni przed rakiem piersi. Badania przeprowadzono wśród 6.327 pacjentek z tym nowotworem oraz 7.558 zdrowych kobiet dobranych pod względem wieku. Zebrano dane na temat spożycia przez nie różnych rodzajów alkoholu - czerwonego i białego wina, likierów czy piwa. Dodatkowo przeanalizowano inne czynniki ryzyka raka piersi, jak wiek zajścia w pierwszą ciążę, obciążenia dziedziczne oraz stosowanie hormonalnej terapii zastępczej po menopauzie (czynnik nieco podnoszący ryzyko raka sutka). Panie biorące udział w badaniu były w wieku od 20 do 69 roku życia.

Okazało się, że kobiety z obu grup jednakowo często piły alkohol i jednakowo często sięgały po czerwone i białe wino.

Innymi słowy, naukowcy nie stwierdzili, by ze względu na ryzyko raka piersi, kobiety musiały wybierać między winem białym lub czerwonym, gdyż żadne z nich nie wydaje się tu dawać jakichkolwiek korzyści.

Najnowsze badania potwierdziły natomiast, że panie pijące 14 lub więcej drinków (wino, piwo, likier) tygodniowo były o 24 proc. bardziej narażone na raka piersi niż kobiety nie pijące wcale. Jeden napój alkoholowy zawiera 10 mililitrów czystego etanolu - może to być np. 100 ml, czyli kieliszek wina lub małe piwo (0,33 litra).

"Nasza praca potwierdza, że jeśli kobieta pije alkohol, powinna robić to z umiarem i nie wypijać więcej niż jeden napój alkoholowy dziennie" - podkreśla prowadząca badania dr Polly Newcomb. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    UNICEF: w ciągu ostatnich 50 lat szczepionki uratowały życie ponad 150 mln osób

  • Fot. Adobe Stock

    Kosmicznemu Teleskopowi Hubble'a stuknęło 35 lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera