
Za opracowanie <strong>oryginalnego sposobu otrzymywania skrobi, umożliwiającego zastosowanie jej w produktach spożywczych jako zagęstnika oraz prebiotyku, zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu</strong> otrzymał drugą nagrodę za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w dorocznym konkursie organizowanym przez Wrocławską Radę Federacji Stowarzyszeń Naukowo- Technicznych NOT.
"Skrobią oporną nazywamy sumę skrobi i produktów jej rozkładu niewchłanianej w jelicie cienkim zdrowego człowieka. Skrobia oporna zmniejsza kaloryczność pokarmów i obniża indeks glikemiczny żywności" - definiują za pośrednictwem rzeczniczki wrocławscy naukowcy, podkreślając znaczenie tej substancji dla diabetyków.
Zespołowi udało się opracować sposób otrzymywania skrobi umożliwiający zastosowanie jej w produktach spożywczych jako zagęstnik oraz prebiotyk.
Wyniki badań pozwalają na wykorzystanie do produkcji preparatów krajowej skrobi ziemniaczanej lub pszennej, w odróżnieniu od obecnych na rynku handlowych preparatów skrobi opornej, opartych na specjalnych licencjonowanych odmianach wysokoamylazowej skrobi kukurydzianej.
Preparaty skrobi opornej, według zgłoszonych patentów, umożliwiają wytworzenie preparatów o cechach skrobi opornej i teksturotwórczej, które mogą być stosowane jako dodatek do chleba. UCZ
PAP - Nauka w Polsce
yy/kol
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.