Skrobia oporna kapituluje przed wrocławskimi badaczami

Za opracowanie <strong>oryginalnego sposobu otrzymywania skrobi, umożliwiającego zastosowanie jej w produktach spożywczych jako zagęstnika oraz prebiotyku, zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu</strong> otrzymał drugą nagrodę za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w dorocznym konkursie organizowanym przez Wrocławską Radę Federacji Stowarzyszeń Naukowo- Technicznych NOT.

Jak poinformowała rzeczniczka prasowa uczelni Małgorzata Wanke- Jakubowska, opracowanie metody otrzymywania skrobi o zmniejszonej podatności na działanie enzymów amylolitycznych, tzw. skrobi opornej to zasługa zespołu w składzie: dr Tomasz Zięba, prof. Wacław Leszczyński, mgr Małgorzata Kapelko i dr Artur Gryszkin.

"Skrobią oporną nazywamy sumę skrobi i produktów jej rozkładu niewchłanianej w jelicie cienkim zdrowego człowieka. Skrobia oporna zmniejsza kaloryczność pokarmów i obniża indeks glikemiczny żywności" - definiują za pośrednictwem rzeczniczki wrocławscy naukowcy, podkreślając znaczenie tej substancji dla diabetyków.

Zespołowi udało się opracować sposób otrzymywania skrobi umożliwiający zastosowanie jej w produktach spożywczych jako zagęstnik oraz prebiotyk.

Wyniki badań pozwalają na wykorzystanie do produkcji preparatów krajowej skrobi ziemniaczanej lub pszennej, w odróżnieniu od obecnych na rynku handlowych preparatów skrobi opornej, opartych na specjalnych licencjonowanych odmianach wysokoamylazowej skrobi kukurydzianej.

Preparaty skrobi opornej, według zgłoszonych patentów, umożliwiają wytworzenie preparatów o cechach skrobi opornej i teksturotwórczej, które mogą być stosowane jako dodatek do chleba. UCZ

PAP - Nauka w Polsce

yy/kol

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Struktura cząsteczek tRNA zbadana mikroskopią krioelektronową

  • Fot. Adobe Stock

    Miasto jest pełne kleszczy - nowe badanie na terenie Warszawy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera