
Aliksyna oraz wanad, które w formie kompleks w dużej ilości
występują w czosnku, gdy podawane doustnie zwierzętom działają
dokładnie tak samo, jak leki tradycyjnie stosowane w leczeniu
cukrzycy (w tym również insulina). Wyniki badań na zwierzętach
wskazują, iż metoda ta jest skuteczna zarówno dla cukrzycy typu I
oraz II - donosi "Metallomics".
Od lat prowadzone są badania nad nowymi, bardziej przyjaznymi dla pacjenta, metodami walki z tą poważną chorobą, traktowaną obecnie jako globalna i cywilizacyjna.
Naukowcy japońscy, z Kyoto Pharmaceutical University, Kyoto Medical Center oraz Suzuka University of Medical Science, których prace koordynował profesor Hiromu Sakurai odkryli, iż kompleksy aliksyny oraz wanadu zawarte w czosnku spełniają cechy leku, który może stać się pierwszym doustnym lekiem zarówno dla osób chorych na cukrzycę typu I, jak i typu II.
W obu przypadkach cukrzycy, gdy doustnie podano kompleksy aliksyny oraz wanadu poziom glukozy we krwi obniżał się znacząco.
Z eksperymentów wynika, iż obecność kompleksów aliksyny i wanadu powoduje w komórkach cukrzyka uruchomienie kaskad metabolicznych związanych z metabolizmem glukozy oraz następuje aktywacja wytwarzania enzymów, które ułatwiają komórkom wchłanianie glukozy.
Według naukowców, odkryta substancja ma szansę na polepszenie jakości życia milionów ludzi na całym świecie, dlatego też obecnie prowadzone są starania mające na celu jak najszybsze rozpoczęcie testów klinicznych. KLG
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.