Prof. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymał tytuł doktora honoris causa Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Tytuł zostanie nadany profesorowi w czwartek podczas uroczystości w Centrum Kongresowym we Wrocławiu.
Katarzyna Szulik z biura prasowego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu poinformowała PAP, że przyznanie prof. Trziszce tytułu doktora honoris causa to efekt długoletniej współpracy profesora z Uniwersytetem Medycznym i wspólnych projektów naukowych.
„Prof. Tadeusz Trziszka jest inicjatorem wielu projektów realizowanych wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy i Medyczny. Największym dotychczasowym sukcesem tej współpracy był zakończony w 2018 roku projekt OVOCURA. Jego efekty – nowe technologie i biosubstancje, mające służyć poprawie jakości życia oraz prewencji i terapii, są właśnie komercjalizowane” – powiedziała Szulik. Dodała, że uczelnie wiążą także duże nadzieje z realizowanym aktualnie programem „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”.
Rzeczniczka prasowa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UP) Jolanta Cianciara zwróciła uwagę, że prof. Trziszka od lat wprowadza do dyskursu naukowego i publicznego w Polsce pojęcie żywności funkcjonalnej i wyspecjalizowanej o znaczeniu prozdrowotnym.
Jak podkreśla sam profesor Trziszka, „to, jaką żywność jemy decyduje o zdrowiu poszczególnych osób, ale także wpływa na to co nazywamy zdrowiem publicznym”.
Zdaniem profesora, podstawowe globalne problemy, z którymi musi zmierzyć się także Polska, to wyżywienie ludzi (wg ONZ do 2050 roku 2,5-krotnie trzeba zwiększyć produkcję żywności) oraz zdrowie populacji. „Polska ma potencjał, który można uruchomić w walce z tymi problemami i znacząco wpłynąć na jakość życia tu w kraju, ale także wykorzystać ten potencjał do wzmocnienia naszej pozycji w świecie” – podkreśla profesor.
Jak powiedziała rzeczniczka UP, jednym z praktycznych pomysłów prof. Trziszki jest program społeczno-gospodarczy prowadzący do utworzenia na Dolnym Śląsku Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia. Docelowo program ten ma doprowadzić m.in. do produkcji żywności nowej generacji o znaczeniu profilaktycznym wobec chorób cywilizacyjnych, a także do rozwoju technologii pozwalających pozyskać i przetworzyć naturalne źródła surowców rolnych i biotechnologicznych w produkty żywnościowe i lecznicze.
"Prof. Trziszka jest autorem kilkuset prac naukowych z zakresu technologii żywności, ekspertem technologii produkcji drobiu i jaj. Podejmowana przez profesora problematyka badawcza obejmuje zagadnienia związane z chemią i technologią żywności ze szczególnym uwzględnieniem izolacji i zastosowań fosfolipidów z żółtka jaj, a także procesów związanych z enzymatyczną hydrolizą" – podała rzeczniczka.
PAP - Nauka w Polsce, Agata Tomczyńska
ato/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.