
Nawet “organiczne“ jogurty mogą zawierać więcej cukru niż napoje typu cola - wynika z badań opublikowanych przez pismo „BMJ Open”.
Naukowcy z Leeds University (W.Brytania) zbadali niemal 900 jogurtów dostępnych w brytyjskich supermarketach w listopadzie 2016 r. Jak się okazało, do najbardziej słodkich należały jogurty „organiczne” - zawierały więcej cukru na 100 g (13,1 grama) niż cola (ok. 9 gramów). Zgodnie z przewidywaniami, najwięcej cukru było w deserach jogurtowych – średnio 16,4 grama na 100 gramów. Do tej kategorii zaliczono zresztą niektóre produkty niezawierające jogurtu – jak mus czekoladowy czy krem karmelowy.
Nieco mniej cukru niż „organiczne” jogurty zawierały jogurty smakowe (12 g na 100g oraz owocowe – 11,9 g na 100 g). Jogurty dla dzieci miały przeciętnie 10,8 grama na 100 gramów produktu, co odpowiada dwóm kostkom cukru.
Jako niskosłodzone (mniej niż 5 gramów cukru na 100 gramów produktu) można było sklasyfikować tylko jogurty naturalne i typu greckiego – w sumie 9 proc. badanych, ale tylko 2 proc. jogurtów przeznaczonych dla dzieci. Autorzy ostrzegają, by nie uznawać każdego jogurtu za "zdrową żywność”.
Kierująca badaniami dr Bernadette Moore zaleca konsumentom kupowanie jogurtu naturalnego i dodawanie do niego własnych owoców.(PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.