17.5.Warszawa (PAP/BBC) - Dieta śródziemnomorska, czyli bogata w
owoce, warzywa, ryby i oliwę, o połowę obniża ryzyko przewlekłej
obturacyjnej choroby płuc (POChP), poważnego schorzenia, które
prowadzi do niewydolności oddechowej - wynika z najnowszych badań
francuskich, opublikowanych na łamach pisma "Thorax".
Pod nazwą POChP kryją się dwa lepiej znane schorzenia - przewlekłe zapalenie oskrzeli i rozedma płuc. Schorzenie to jest związane ze stanami zapalnymi w oskrzelach i płucach i stopniowo prowadzi do spadku wydolności oddechowej. 90 proc. chorych na POChP to osoby palące.
Początkowe objawy POChP są mało specyficzne - kaszel, odkrztuszanie plwociny i duszność przy wysiłku. Przy braku leczenia trudności z oddychaniem nasilają się i ostatecznie mogą doprowadzić do ciężkiej niewydolności oddechowej, niewydolności krążenia, inwalidztwa i zgonu.
Naukowcy z Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM) przez 12 lat śledzili stan zdrowia niemal 43 tys. mężczyzn.
Udało im się zaobserwować, że mężczyźni, których dieta była najbardziej zbliżona do diety śródziemnomorskiej, byli o 50 proc. mniej narażeni na POChP, niż amatorzy diety typowej dla rozwiniętych krajów Zachodu. Związek ten utrzymywał się nawet po uwzględnieniu znanych czynników ryzyka choroby obturacyjnej, takich jak palenie papierosów czy wiek.
Zdaniem naukowców, ochronny wpływ diety śródziemnomorskiej na płuca może wynikać z faktu, że zawiera ona bardzo duże ilości przeciwutleniaczy, a przez to obniża częstość występowania stanów zapalnych w organizmie, które są podłożem POChP. Dieta zachodnia składa się w dużej mierze z pokarmów wysoce przetworzonych, jak rafinowany cukier, białe pieczywo, tłuszcze spożywcze. Zawiera też więcej czerwonego mięsa, a mniej świeżych owoców, warzyw, ryb i oliwy.
Mężczyźni, których dieta była zbliżona do typowej diety rozwiniętych krajów zachodnich, byli ponad 4 razy bardziej narażeni na POChP.
Jak przypominają autorzy pracy, liczne badania innych naukowców potwierdzają, że dieta śródziemnomorska może być korzystna dla zdrowia z wielu innych powodów. W kwietniu 2007 roku międzynarodowy zespół badaczy poinformował, że ten rodzaj diety może zapobiegać astmie u dzieci. A rok temu amerykańscy naukowcy zaobserwowali, że może ona obniżać ryzyko choroby Alzheimera.
Zdaniem naukowców, najnowsze badania są o tyle ważne, że na POChP choruje już 44 mln osób na świecie. Choroba zajmuje czwarte miejsce wśród wszystkich przyczyn zgonów na świecie, a za 15 lat może się przesunąć już na trzecie.
W Polce na POChP cierpi ponad 2 mln Polaków (czyli co 10 dorosły po 30. roku życia). Pod względem liczby zachorowań jest to więc druga po nadciśnieniu przewlekła choroba w Polsce. (PAP)
jjj/ krx/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.