Jaja są jednak zdrowe

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Jedzenie jaj nie sprzyja chorobom układu krążenia – pokazało roczne australijskie badanie. Nie stwarzają one większego ryzyka nawet dla osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2.

W świetle powszechnych, sprzecznych porad odnośnie jedzenia jaj, badacze z University of Sidney postanowili sprawdzić ich wpływ na ryzyko chorób układu krążenia, o którego zwiększanie jaja niekiedy są oskarżane.

Na łamach pisma „American Journal of Clinical Nutrition” opisali oni projekt z udziałem prawie 130 osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Część uczestników przez rok zjadała 12 jaj tygodniowo, a część mniej niż dwa.

W pierwszym, trzymiesięcznym okresie ochotnicy mieli za zadanie utrzymać stałą wagę, po czym przez kolejne trzy miesiące, przy tej samej liczbie zjadanych jajek, żywili się według diety nacelowanej na obniżenie masy ciała. Po zakończeniu tego etapu, jeszcze przez 6 miesięcy badacze obserwowali ochotników, którzy nadal przestrzegali umówionej liczby zjadanych jaj.

Jaja nie spowodowały żadnych niepożądanych skutków. Na żadnym etapie naukowcy nie zauważyli między dwiema grupami różnic w markerach chorób układu krążenia. Co więcej, obie grupy uzyskały podobny spadek masy ciała, który trwał jeszcze po zakończeniu nakierowanej na chudnięcie fazy.

„Pomimo różniących się porad na temat konsumpcji jaj przez osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2., nasze badanie wskazuje, że ludzie nie muszą ograniczać jedzenia jaj, jeśli są one częścią zdrowej diety” - twierdzi kierujący projektem dr Nick Fuller.

„Zdrowa dieta, jaką zastosowaliśmy w tym badaniu, kładła nacisk na zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych (np. obecnych w maśle) jedno- i wielonienasyconymi (jak pochodzące z awokado czy oliwy)” - wyjaśnia naukowiec.

Badanie uwzględniało przy tym szerokie spektrum markerów chorób sercowo-naczyniowych, m.in. poziom cholesterolu, glukozy czy ciśnienie krwi.

„Mimo, że jaja są bogate w cholesterol – a ludzie z cukrzycą typu 2. mają wyższe stężenie +złych+ lipoprotein niskiej gęstości (LDL) – badanie to wspiera dostępne już wcześniej wyniki, według których konsumpcja jaj ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi ludzi, którzy je jedzą” - wyjaśnia dr Fuller.

Naukowiec zaznacza, że uzyskane rezultaty mają znaczenie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. czy nią zagrożonych, ale także dla całej populacji. Jak podkreśla, jedzenie jaj może bowiem przynieść wiele korzyści.

„Jaja to źródło białka i mikroskładników, które są ważne dla wielu elementów zdrowia i są częścią prawidłowej diety – m.in. pomagają w regulowaniu przyjmowania tłuszczu i węglowodanów, pomagają utrzymać dobry stan oczu, serca, naczyń krwionośnych czy zdrową ciążę” - twierdzi dr Fuller.

Więcej informacji:

https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqy048/4992612 (PAP)

mat/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Amerykanka Emily Calandrelli – setną kobietą w kosmosie

  • Fot. Adobe Stock

    W wodzie pitnej zidentyfikowano nieznany dotąd związek

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera