Uczelnie i instytucje

Zespół 10 pracowni otwarto na Politechnice Koszalińskiej

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Zespół 10 pracowni, z których skorzystają studenci kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, otworzyła we wtorek Politechnika Koszalińska. Inwestycja znajdująca się w kampusie Wydziału Mechanicznego PK kosztowała ponad 4 mln zł.

Na parterze i piętrze budynku C kampusu Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej powstało 10 pracowni wchodzących w skład Laboratorium Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego. Są to pracownie m.in.: browarnictwa i PIV, niskich temperatur, analizy fizycznej żywności, biotechnologii, opakowalnictwa czy technologii spożywczych i gastronomii.

„W tej chwili mamy już podstawowe warunki, w których można realizować proces dydaktyczny w pełnym zakresie” – mówił we wtorek podczas oficjalnego otwarcia pracowni kierownik Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego PK prof. Jarosław Diakun.

Pracownie ułatwią naukę studentom kształcącym się na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Pozwolą na przygotowanie studentów do pracy w przemyśle spożywczym. Obecnie na tym kierunku w PK uczy się ok. 200 osób.

„W pracowni gastronomicznej studenci mają możliwość wykorzystania różnych technik ogrzewania żywności, robotów przemysłowych umożliwiających obróbkę materiałów. W pracowni niskich temperatur oprócz immersyjnego zamrażania w ciekłym azocie, studenci poznają rozmrażanie próżniowe z wykorzystaniem technik sublimacyjnych. Natomiast w pracowni biotechnologii badają procesy fermentacyjne” – wyjaśnił prof. Diakun.

Kompleksowy remont zespołu pracowni, ich wyposażenie wraz z montażem windy z myślą o osobach niepełnosprawnych trwał dwa lata i kosztował ponad 4 mln zł. Został sfinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Jak poinformował prof. Diakun w nowo otwartych pracowniach przy ul. Racławickiej nie są prowadzone jeszcze badania dla przemysłu, ale nie jest wykluczone, że w przyszłości będą. Dodał, że Katedra jest „w trakcie przygotowywania projektu zagospodarowania suma afrykańskiego kulinarnie i technicznie”. Zrealizowała natomiast już projekt za ok. 3,8 mln zł finansowany przez UE dotyczący karpia. „Związany był z pełnym zagospodarowaniem tej ryby na cele gastronomiczne, jak i techniczne. A wynikiem jego realizacji jest m.in. zestaw urządzeń dla małej przetwórni rzemieślniczej czy dla gospodarstwa rybackiego prowadzącego obróbkę karpia” - stwierdził prof. Diakun. (PAP)

autor: Inga Domurat

ing/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera