Na popularnonaukowym blogu GMObiektywnie dr nauk rolniczych i biolog molekularny Wojciech Zalewski mierzy się z kontrowersjami wokół genetycznie modyfikowanych organizmów, szczególnie tych wykorzystywanych w rolnictwie. Tłumaczy, że żywność wyprodukowana z użyciem GMO może być korzystna dla zdrowia.
Autor bloga i fanpejdża "GMObiektywnie" Wojciech Zalewski jest finalistą w kategorii Media w XIII edycji konkursu Popularyzator Nauki, organizowanego przez serwis Nauka w Polsce oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
"Ludzie nie dowierzają, że żywność wyprodukowana z użyciem roślin GMO nie szkodzi, a już wprost nie mogą uwierzyć, że wręcz może być korzystna dla zdrowia, jak choćby olej z soi Plenish. Pracując naukowo obserwowałem debatę publiczną na ten temat i rosła we mnie niezgoda na podawanie pseudofaktów. Czułem, że jako osoba wykształcona w tym kierunku mam obowiązek dzielić się swoją wiedzą na ten temat" - tak bloger tłumaczy motywy swojej pracy popularyzatorskiej.
Dr Zalewski w latach 2006-2012 pracował naukowo w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB. Wtedy rozpoczął prowadzenie bloga, który obecnie – po zakończeniu doktoratu – jest dla niego sposobem na utrzymanie stałego kontaktu z aktualnymi doniesieniami naukowymi. Popularyzacja wyników badań nad GMO to również satysfakcjonujące hobby i rodzaj misji. W rodzinie blogera nie brakuje nauczycieli, którzy podtrzymują tradycję przekazywania wiedzy.
Poza prowadzeniem bloga, dr Zalewski bierze udział w debatach organizowanych tak przez zwolenników, jak i – częściej – przeciwników GMO. Był jednym z wykładowców na pikniku naukowym organizowanym w Bydgoszczy. Brał udział w konsultacjach społecznych i panelu obywatelskim poświęconym znakowaniu żywności w Polsce. Recenzuje książki poświęcone biotechnologii rolniczej. Udziela wywiadów, w których przekonuje, że nie istnieją żadne dowody naukowe potwierdzające tezę o szkodliwości organizmów genetycznie zmodyfikowanych lub żywności wytworzonej na bazie takich organizmów na nasze zdrowie. Podkreśla, że Światowa Organizacja Zdrowia przyjmuje stanowisko, że żywność GMO dostępna na rynku nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka.
Na blogu GMObiektywnie można przeczytać m.in. szczegóły badań dotyczących soi Plenish. Spożywanie oleju sojowego uzyskiwanego z genetycznie modyfikowanej soi może prowadzić do obniżenia nadwagi – na takie zjawisko wskazują rezultaty badań, których wyniki opublikowano na początku października ub. r. w czasopiśmie "Scientific Reports".
"Chciałbym, żeby więcej naukowców swoim autorytetem wspierało mówienie prawdy. Jednocześnie, choć stoi za mną mój dorobek naukowy, zawsze mówię podczas debat, żeby nie wierzono mi na słowo. Zachęcam ludzi, żeby szukali sami, sprawdzali, chcę zasiać ziarno zwątpienia. Z reguły gdy mówi się o GMO, spotykamy albo przeciwników - albo osoby niepewne, neutralne, które chciałyby się czegoś dowiedzieć. Nakłaniam, żeby weryfikowali informacje, jakie podawane są przez pseudoautorytety, a czasem niestety również przez niektórych naukowców" - mówi dr Zalewski.
Autor prowadzi swój blog całkowicie non-profit. Publikuje tylko sprawdzone informacje, podawane w renomowanych czasopismach naukowych. Ubolewa, że naukowcy głoszący poglądy oparte o rzetelną wiedzę bywają linczowani niemal jak "zbrodniarze" na internetowych stronach tworzonych przez przeciwników GMO.
Blog GMObiektywnie został założony na portalu POLITYKA.pl w lutym 2012 r. Obecnie znajduje się tu to prawie 280 wpisów. Wpisy są komentowane. Fanpage na portalu społecznościowym Facebook ma ok. 1800 osób śledzących. Blog polecany jest m.in. przez Komitet Biotechnologii PAN.
PAP – Nauka w Polsce
kol/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.